Най-често менструацията протича за около седмица всеки месец, но се оказва, че целият цикъл всъщност трае доста по-дълго. Времетраенето му варира от жена на жена, но независимо от това телата и мозъците ни преминават през сериозни хормонални промени.

Пиковете и спадовете в нивата на естроген и прогестерон биха могли да имат силно влияние върху когнитивното ни поведение. Така че, ако усещате че имате замъгляване на мисълта, болки в главата или забравяте, не се притеснявайте, не сте сами.

Ето и най-често срещаните промени в мозъка, които биха могли да ни се случат по време на цикъл:

1. Замъгляване на ума

По време на цикъла нивата на естрогена и прогестерона намаляват, което би могло да доведе до известно замъгляване на ума. То може да се изрази в затруднения в концентрацията, трудности при спомняне и запомняне на информация и усещане за изтощение. Ниските нива на двата хормона водят също до безсъние, резки промени в настроението, раздразнение и дори депресия.

2. Главоболие

Главоболието по време на цикъл би могло също да бъде причинено от промяната в хормоналния баланс, но причина за него биха могли да бъдат ниско желязо (заради загубата на кръв), дехидратация или стрес. Ако всеки месец изпитвате силно главоболие по време на менструация, най-добрият вариант е да се консултирате с ендокринолог, за да откриете правилното решение.

Ако пък забележите, че цикълът ви е необичайно обилен, попитайте гинеколога си какви са опциите за хранителна добавка, съдържаща желязо. Бихте могли още да повишите приема си на храни, богати на желязо, сред тях са червеното месо, рибата, бобовите култури, тофуто и тиквените семки.

Ако пък сметнете, че главоболието се дължи на дехидратация, следете количеството вода, което приемате дневно. По последни данни жените се нуждаят от 2,7 литра вода, като 20% от това количество можете да си набавите от храни с високо съдържание на течности, като плодове и зеленчуци.



3. Проблеми с паметта

Естрогенът би могъл да повлияе на развитието на нови неврони в хипокампуса, частта от мозъка, която отговаря за паметта и заучаването на нови неща. Това е причината и понякога по време на цикъл да ни е по-трудно да мислим трезво и да запомняме информация.

4. Несръчност

Тук вероятно ще ви изненадаме, но менструалният цикъл би могъл да доведе и до различни прояви на несръчност. Големи вариации в нивата на естроген и прогестерен биха могли да повлияят на мрежите в малкия мозък. Той отговаря за координацията и понякога бихме могли да наблюдаваме, че по време на цикъл сме по несръчни и често изпускаме различни вещи.



Ето и няколко начина, които ще ви помогнат да облекчите симптомите на ПМС:

- Наспивайте се пълноценно
- Правете дихателни упражнения или йога
- Хапвайте храни, които повлияват положително функциите на мозъка като боровинки, малини, моркови, кейл, спанак, краставици, сьомга, бобови култури, орехи, чия, ленено семе и зелен чай.
- Следете за нивата на хидратация и пийте достатъчно чиста питейна вода
- Правете упражнения или се раздвижвайте на всеки час, докато работите
- Правете си списъци със задачи, за да се чувствате по-спокойни, че няма да забравите нещо
- Приемайте подходящи мултивитамини, добавки с омега-3 и витамин D