Ето защо жените са по-предразположени към различни заболявания. Ключът е в мозъка!

Две трети от заболелите от Алцхаймер са жени, жените са два пъти по-предразположени към различни типове мозъчни тумори, почти два пъти по-вероятно е да страдате от депресия, ако сте жена и е три пъти по-вероятно да ви боли често главата, ако сте дама. Жените са по-предразположени към сърдечен удар, както и към автоимунни заболявания. Стряскащо, нали?

Тези данни изумявали невроложката Роберта Бринтън в продължение на цялата ѝ професионална кариера. Някой от нейните колеги твърдели, че те се дължат на факта, че жените живеят по-дълго. “Истината е, че ние живеем средно само четири години и половина по-дълго от мъжете, а това не обяснява двойно по-високия риск от различни заболявания” - споделя тя.

Така Бринтън и нейни колеги решили да съсредоточат усилията си върху това какво точно се случва в мозъците на жените, което води до толкова висок процент заболявания. А темата е развита подробно в последния брой на сп. Prevention.

“Знаем, че Алцхаймер се развива в продължение на около 20 години и се появява най-често във възрастта между 72 и 75 години. Така стигаме до заключението, че заболяването започва да се развива около 50-тата година, точно в периода на менопаузата” - разкрива Бринтън.

Истината е, че полът предопределя и различия в биохимията и отчетливо доказателство за това са хормоните, за които всички сме чували. Добрата новина е, че учените имат повече информация отвсякога по темата и дори вярват, че биха могли да намалят процента на тежките заболявания. “Остаряващият мозък всъщност е динамичен, той не следва права линия, както повечето от нас се опасяват” - разкрива Бринтън.



Как естрогенът влияе на мозъка

Пубертетът, бременността и перименопаузата са най-важните периоди от живота на всяка жена, които оформят и променят нейния мозък. Когато говорим за полови хормони, обикновено се сещаме за репродуктивните способности, но всъщност тези хормони имат и множество други функции. Една от тях е свързана с начина, по който мозъка ни използва енергия. Тези любопитни факти разкрива Лиса Москони, автор на книгата The XX Brain.

За женския мозък естрогенът е особено важен регулатор на мозъка, който го поддържа в добро здравословно състояние, активен и подпомага дейности като запаметяването, вниманието и планирането.

“Знаем, че естрогенът подпомага формирането на нови връзки между мозъчните клетки, което прави мозъка по-устойчив и адаптивен. Освен това хормонът пази мозъка от различни вреди” казва Москони. При мъжете тестостеронът има подобна функция, той подпомага мозъка на представителите на силния пол да функционират по оптимален начин.

Мъжете изпитват повишаване на нивата на тестостерона по време на пубертета, но въпреки това цялостните стойности на хормона остават относително стабилни през целия им живот до достигане на андропауза, по време, която те бавно намаляват. Това би могло да се случи между 40 и 80-тата година на всеки мъж или никога.



В контраст с това жените преживяват множество пикове и спаадове в нивата на естроген през живота си. Това се дължи на менструалния цикъл, на бременността и на менопаузата. “Ако гледате на естрогена като на гориво за мозъка, важността на спада на естроген по време на менопаузата става много по-ясна” - допълва Москони.

Промяната в нивата на хормоните кара женския мозък да остарява по-бързо, като прави невроните по-слаби, а мозъкът ни по-уязвим на различни заболявания.

Москони изследвала резултати от скенер на мозъка на жени в перименопауза и такива в менопауза и открила спад с 30% в енергийните нива. При мъжете в същата възраст се наблюдавали малки или почти никакви разлики.

Изследванията на Мискони и Бринтън показали, че мозъците на мъжете и жените преработват глюкозата по различен начин. “И при мъжете, и при жените, мозъкът използва големи количества глюкоза, тя е основния източник на енергия. При жените обаче естрогенът регулира около 25% от глюкозата” - уточнява Бринтън.

Затова и всяко състояние, което ограничава способността на мозъка да извлича глюкоза от кръвта или да я преработва в енергия, би могло да има негативно влияние върху функционирането му. Това обяснява и защо жените, често страдат от замъглено мислене и забравяне по време на перименопауза, когато нивата на естроген значително намаляват. За съжаление обаче учените установили един още по-притеснителен факт - при такива условия мозъкът започва да работи в условия на гладуване.

“Мозъкът започва да извлича мазнини от бедрата и корема, за да се сдобие с необходимото му гориво. Той обаче не се чувсва добре, когато не получава достатъчно глюкоза и в дългосрочен план започва да се “самоизяжда”, като консумира енергия от бялата си материя.

Това сравнително ново разбиране за влиянието на естрогена върху мозъка би могло да отговори на въпроса защо мозъците на мъжете и жените остаряват по различен начин. “Между 40 и 60-годишна възраст мъжете имат високи нива на активност в мозъка си, за разлика от жените, при които тя постепенно намалява по време на менопаузата. Това всъщност предизвиква и високият риск от развитие на Алцхаймер. Разбира се не всички жени ще развият болестта” - уточняват учените, които все още не знаят защо някои дами се разболяват от Алцхаймер и деменция, а други не.

Влиянието на стреса

Друго много важно парче от пъзела е различният начин, по който мъжете и жените отговарят на стресови фактори. Това твърди Синтия Мънро, която работи в университета Джон Хопкинс. Мнението ѝ се основава на изследване, в рамките на което били разгледани снимки от скенер на мозъка на хора в 40-те и 50-те си години. Те показали, че при пациенти подложени на хроничен стрес, се забелязва свиване на мозъка и влошаване на паметта. Това състояние било изключително обострено при представителките на нежния пол.

По всичко личи, че мозъците на мъжете успяват да се адаптират към хроничния стрес и започват да функционират от нова отправна точка. За разлика от тях обаче при жените това не се случва. Телата им постоянно получават сигнали, че се намират в състояние на “бий се или бягай”, а то влияе изключително негативно на хипокампуса, който отговаря за паметта. Друго притеснително откритие, което учените направили, гласи че при продължителен стрес способността на организма да отговори по здравословен начин на бъдещи негативни влияние става по-малка.

При тестове на паметта, жени които споделили, че са били подложени на изключителен стрес през 40-те си години, успели да си спомнят по-малко думи, от тези които били подложени на по-малко стресови фактори. Любопитното е, че при мъжете не се наблюдава такава зависимост. Специалистите споделят, че няма как да спрем стреса, но за здравето на мозъка и тялото ни е от изключителна важност да се научим да бъдем спокойни, в моментите в които той ни застигне.

Учените смятат, че поне от случаите на Алцхаймер биха могли да бъдат предотвратени, единствено чрез промени в начина на живот. Те са особено подходящи за хора в 40-те и 50-те си години, а добрата новина е, че никога не е късно да започнете.

Не игнорирайте проблемите

Понякога сме склонни да подценяваме симптоми като замъглено мислене и забравяне, а някои дами смятат, че те са естествени по време на перименопаузата, но те всъщност са важни напомняния, че в тялото ви има промяна на нивата на естроген. “Нашите изследвания показват, че ако навраме се започне хормонална терапия, рискът от развитие на Алцхаймер значително намалява.” споделя Бринтън.

Подбирайте подходящи храни, които да се грижат за мозъка ви

Учените съветват да следвате Средиземноморската диета, която е богата на плодове, зеленчуци, подправки, риба, ядки, бобови култури и пълнозърнести продукти. Изследване на Москони показва, че мозъците на 50-годишни жени, спазващи този тип хранене, са с цели 5 години по-млади, от тези на жени, които следват Западната диета. Плодовете и зеленчуците са богати на фитоестрогени, които влияят изключително добре на тялото.

Фибрите са изключително важни за дамите, тъй като те стабилизират нивата на кръвна захар тялото, което позволява на глюкозата да достигне до мозъка. Зеленцуците, съдържащи най-много глюкоза и фибри са зеленият лук, ряпата, морковите, пащърнакът и червеното цвекло.

Движете се

Оказва се, че редовното спортуване е един от най-силните превантивни похвати, които можете да използвате. А изследванията показват, че това важи с особена сила за жените. При жени под 65 г., които спортуват редовно рискът за развитие на Алцхаймер намалява с 30%.

“Просто вмъкнете движение през деня” съветва Бринтън. Тя разкрива, че до бюрото си е сложила степер, който използва за няколко минути на всеки час работа. “Ако обичате високо интензивни тренировки, това е чудесно, но трябва да знаете, че дори по-спокойни движения биха могли да ускорят пулса ви и да повишат притока на кръв към мозъка, което всъщност го поддържа здрав.” - допълва тя.

Почивайте си

Изследванията показват, че жените заспиват по-трудно от мъжете и по-трудно спят дълго време. А това също е проблем, защото сънят е елексир за мозъка. “Остарявайки трябва да регулирате и режима си на сън, защото докато спите организмът ви се възстановява от деня” - споделя Бринтън.
Затова просто следвайте съветите, които със сигурност сте чували и преди: ограничете екраните вечер, съставете си релаксиращ режим преди ляган, прекарвайте възможно най-дълго време на естествена светлина, за да регулирате циркадния си ритъм, избягвайте спането през деня.

Разтоварете мозъка си

Наскоро започна проучването и на т.нар “когнитивен багаж”, който всяка жена носи ежедневно, за да може едно домакинство да функционира добре. Например: планиране на седмичното меню, записването на часове за лекар, резервирането и планирането на семейните ваканции. Цялата тази отговорност и информация би могла да означава когнитивни проблеми на по-късна възраст.

Истината е, че малко “когнитивният багаж” влияе добре на мозъка, ако обаче той излезе извън граници, добавяте към ежедневието си още един стресов фактор, който ви преследва навсякъде. Бъдете откровени със себе си и с товара, който можете да поемете. Приотизирайте задачите си и винаги се питайте “Ако на моето място беше най-добрата ми приятелка, какво бих я посъветвала?”.

“Невронните вериги на мозъка ви всъщност показват това, кои сте вие, затова и грижата за мозъка е жизнено важна за всеки” - споделя Бринтън.