Автор
Пепа Попова - Пепита

Мерилин Монро и нейната свещена тайна да съблазнява с тоалетите си

Ослепителна през цялата си кариера, Мерилин Монро завинаги ще бъде запомнена от киноманите с русите си коси, палава усмивка и очарователната си фигура. Невероятните тоалети на нейните героини, които са внимателно подбирани от най-добрите дизайнери на костюми, също допринасят за световната й слава. За да привлекат вниманието към нея, дизайнерите от онази епоха, и по-специално Уилям Травиля, избират рокли от висококачествени материали в разкошни цветове, които все още правят изключително впечатление. Днес, в деня, в който тя си отиде от този свят, искаме да ви припомним най-емблематичните от тях.


Бялата рокля от филма " Проклетите седем години" (1954)
Отвореният гръб, дълбокото деколте и XXL полата са основните елементи на може би най-емблематичната рокля в историята на киното. Тази рокля на Уилям Травиля е създадена специално за филма. Мерилин Монро позволява на въздуха, излизащ от шахтите на метрото, внимателно да вдигне полата й с елегантно движение. В резултат се появява една от най-популярните снимки на 20-ти век. Самата рокля бе възприета като отражение на личността на героинята: наивна, но в същото време палава.

View post on Instagram
 


Розовата рокля от филма "Джентълмените предпочитат блондинките" (1953)
Ако се чудите откъде идва фразата „Диамантите са най-добрият приятел на жените“ - имате отговор. Родила се е в този филм. В него Мерилин играе очарователната певица Лорелай Лий, която заедно с приятелката си Дороти отива в Париж. Един от най-известните кадри от филма е този, в който Лорелай е облечена с шокиращо розовата рокля-бюстие в комбинация с вечерни ръкавици. Тя буквално пленява публиката с ослепителния си образ. Роклята от розов сатен с огромна пандела в кръста също е проектирана от Уилям Травиля, който е работил с актрисата в много филми. В последния момент роклята заменя оригиналния костюм: бельо, покрито с бижута. След пускането на скандалните снимки, на които Мерилин Монро позира разголена, режисьорът Хауърд Хоукс избра по-малко разкриващия тоалет.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Златна рокля от филма "Джентълмените предпочитат блондинките " (1953)
В „Джентълмени предпочитат блондинките“ Уилям Травиля дава свобода на въображението си. Вдъхновен от съблазнителните форми на Мерилин Монро, дизайнерът и приятел на актрисата създава още едно емблематично облекло: известната златна рокля със зашеметяващо деколте. Този невероятен тоалет се появява само за няколко минути във филма, но остава завинаги в историята на кинематографията. И с основание - Уилям Травиля ушива роклята върху тялото на Мерилин Монро, което му позволява перфектно да следва линията на извивките й, създавайки по този начин истински шедьовър.

View post on Instagram
 

Рокля в цвят фуксия в „Как да се омъжиш за милионер“ (1953)
В този филм Мерилин Монро се появява в елегантна сатенена рокля в цвят фуксия с една презрамка. Още едно творение на Уилям Травиля, в което той съчетава бюстие с една асиметрична презрамка, пресичаща деколтето. Филмът „Как да се омъжиш за милионер“ е като ръководство по мода от тази епоха и изобилства от емблематични тоалети, които Монро демонстрира по безупречен начин: червен бански костюм с диаманти, бял халат и разбира се бялата рокля-молив с кожена наметка. Чарлз Лемер, който отговаря за създаването на костюмите във филма, е награден с Оскар през 1954 г.

View post on Instagram
 

Лилав пуловер във филма „Хайде да се любим“ (1960)
Мерилин Монро можеше да очарова всеки, дори и в най-обикновен пуловер. Когато Жан-Марк Клемент (Ив Монтан) пристига в театъра в Ню Йорк, за да гледа репетициите на сатирична пиеса, базирана на живота му, със сигурност не очаква да се изправи срещу Аманда Дел, величествено изиграна от Мерилин Монро. Актрисата се появява в лилав плетен пуловер и черни чорапогащи – чувственост и сексапил в най-чиста форма, особено когато пее фалшиво песента My Heart Belongs to Daddy!