Автор
Цвета Герчева

За насладата от първата хапка или тайният начин да усетиш вкуса на живота навън

Има ли нещо по-хубаво от май и пролетта? Разбира се - юни и лятото. И понеже живеем в магично кътче на планетата, този юни ви предизвикваме - излезте от хола, прекарайте уикенда навън, потеглете към залеза, към едно отдавна отлагано приключение или просто тръгнете без път и посока - с пари за една нощувка някъде и кошница с вино и сирена за хапване.

Ако питате мен има ли рецепта за dolce vita, моята горе долу звучи така: не е важно колко е скъпа вечерята, важното е къде и с кого я споделяте. Все още няма значение колко струва роклята ти, ако под нея си гола и влюбена. Основното не е да си успяла в кариерата, основното е да си успяла в хубавия начин на живот, който водиш. Накрая се оказва, че заспиваме с мечтите си и се събуждаме отново с тях, затова не е важно колко време си имала да се приготвиш за пътешествие, важното е да се осмелиш да тръгнеш. И не, никога не е имало значение колко точно звезди е хотелът, в който си отседнала. Остани за една вечер на палатка под открито небе. Сложи няколко опаковки сирене на слайсове в багажника (аз съм влюбена в тези на Arla заради страхотния млечен вкус, трявба да пробвате и тяхното Havarti), вземи бутилка вино, две чаши, избягай по-рано от офиса в петък и идете с любим човек на вечеря край морето.

Ако питате за моята рецепта за dolce vita всъщност, винаги съм казвала, че удоволоствието е в първата хапка. И е хубаво да я опитате извън комфорта на дома или пък ресторанта. Първата хапка от един неформален обяд в парка или пикник на таен въжен мост край София. В първата хапка от сандивч, правен в ранни зори и опитан на върха на планината по пладне. Първият допир на небцето до удоволствието от добрата храна - това е всичко, което тялото ти знае за радостта от живота. И го усеща в този миг. И не, никога няма да ми омръзне да повтарям, че dolce far niente е измислено именно за хората, които знаят как да поискат всичко от живота. Веднага и без условието: "Може, но ако е безопасно, ако няма риск и ако е съвсем сигурно".

Тайният начин да усетиш вкуса на света още от първата хапка обикновено се крие в способността да вземаш решения бързо. Да мислиш за себе си и да знаеш, че;

*може днес обядът да е в старинна Евмолпия - на върха на хълма, точно до Античния театър в Пловдив, с гледка към града;

*гледката към залеза е най-красива от брега на морето. Защо да не вечеряме сред цъфналите диви лилии край дюните на Аркутино в петък след работа?;

*неделният брънч може и да е на Витоша. Камен дел е връх, който се "изкачва" само по равна пътека от Алеко. Така че - излезте да вечеряте с гледка към София. Още тази неделя!;

*животът може да бъде красив - погледнете го през прозореца сутрин, когато над Пирин изгрява слънцето. Станете в 6, направете сандвичи и се качете до Синаница за обяд. Не, не е невъзможно. Важното е да мечтаете.

Съветът на woman.bg:

Този уикенд погледнете картата на България. Вижте я хубаво. Живеем на приказно място. Пловдив, Пирин планина, дюните с цъфналите лилии на Аркутино или пък гледката към столицата от ръба на планината над нея - има хиляди места, на които можеш да се изгубиш, да потънеш в романтиката на дивото или пък просто да останеш някъде насаме с мечтите си за един следобед. Позволете си да бъдете пътешественици, опитайте от вкуса на живота извън комфорта на познатото. Бъдете откривателите на онова удоволствие, което познава небцето ви с първата хапка от нещо наистина вкусно. Опитайте го този живот, прекрасен е. Все още е прекрасен!


(в материала има продуктово позициониране)