Автор
Ева Лъчезарова

Най-приятното отслабване: Ходене през лятото (+ план на тренировките)

Ако се чудите как да оптимизирате ежедневието си през топлите дни и да прекарвате възможно най-много време навън, днес имаме една идея за вас.

Ходенето пеша често бива пренебрегнато като вариант за поддържане на фигурата, а истината е, че през лятото то би могло да се превърне в най-добрия вариант да свалите няколко излишни килограма.

Ходенето пеша всъщност е най-естественият начин, по който хората са устроени да горят калориите от храната, която приемат, освен това не изисква никаква допълнителна екипировка и е малко вероятно чрез вървене пеша да нанесете травми на ставите си.

Специалистите неведнъж са доказвали ползите от разходките: те подобряват настроението, укрепват костната система и намаляват нивото на кръвната захар.Няколко съвета преди да започнете:

1. Проверете прогнозата за времето - особено напоследък времето е изключително нестабилно и променливо, затова ви съветваме предварително да проверите за изненади.

2. Пийте зелен чай - зеленият чай е известен с това, че забързва метаболизма. През лятото е особено вкусен с лед и лимон, затова задължително изпийте една освежителна чаша преди да излезете за разходка.

3. Направете си плейлист - предварително си подгответе плейлист с надъхващи парчета, а защо не и с някой интересен подкаст, за който иначе не ви остава време.

4. Внимавайте с позата - ходенето е естествено за нас, но истината е, че както със стойката за седене, така и с позата за ходене някои от нас срещат определени проблеми. Дръжте брадичката си напред и раменете изправени, важно е да усещате и коремните си мускули, които също е добре да взимат участие в движението.

5. Добавете аромат - изберете любимия си дезодорант, за да допълните преживяването. Ние обикновено се спираме на някои от предложенията на Rexona. От дамската серия препоръчваме Sexy Bouquet, който е съчетал в себе си аромата на свежи цветя и безкомпромисната 48-часова защита на Rexona. От мъжката серия пък най-често се спираме на Cobalt dry с аромат на билки и кедър, който също осигурява 48-часова защита на притежателя си.

До края на месец юли пък ще имате възможност да се включите в най-новата игра на Rexona и да спечелите велосипед или ваучер на стойност 50 лв. Единственото, което е необходимо да направите, за да участвате за награда, е да закупите 2 продукта Rexona и да регистрирате кода от касовата бележка, чрез безплатен SMS на номер 108009.

План на тренировките

Подготвили сме ви и кратък план за тренировки, който ще ви помогне да следите прогреса си. Ако нямате достатъчно време в определения ден, бихте могли да разделите разходките на две. Опитайте се да разнообразявате маршрута всеки ден, като включвате терени с различна трудност - например такива с денивелация или пък със стълби.

Ден 1 - 20 минути

5-минутна загрявка или бавно ходене
10 минути интензивно ходене
5 минути бавно ходене

Ден 2 - 30 минути

5-минутна загрявка или бавно ходене
20 минути интензивно ходене
5 минути бавно ходене

Ден 3: 40 минути

5-минутна загрявка или бавно ходене
30 минути интензивно ходене.
5 минути бавно ходенеДен 4: 45 минути

5-минутна загрявка или бавно ходене
35 минути интензивно ходене. По възможност изберете маршрут, по който има изкачване или стълби
5 минути бавно ходене

Ден 5: 50 минути

5-минутна загрявка или бавно ходене
40 минути интензивно ходене. Тук вече можете да разнообразите маршрута си и да разгледате възможни интересни дестинации, които са на 20 минути ходене пеша от мястото, на което живеете. Така ще имате мотивация и време да се върнете обратно, ако е необходимо.
5 минути бавно ходене

Ден 6: 60 минути

5-минутна загрявка или бавно ходене
50 минути интензивно ходене. На 6-ия ден от програмата вече общото време за ходене е 60 минути и ще видите, че вече ще чувствате по-малко умора и повече мотивация
5 минути бавно ходене

Ден 7: почивка

В последния ден от седмицата можете да си починете и да направите план за идните 7 дни. Ходенето е изключително благотворно, но трябва да го правите редовно, по възможност всеки ден, за да имате оптимален резултат.

(в материала има продуктово позициониране)