Остров Санторини отдавна присъстваше в списъка с местата, които искам да посетя, разгледам и изживея. Привличаха ме снимките на отразяващите слънцето бели и сини куполи с перфектна форма. Виещи се улички и стръмни стълби, които все едно свършват в небето.

Море, което пълни очите със синьо и със спокойствие. Залези във всички нюанси на оранжево, розово и червено. Представях си натежалите от аромат и цвят средиземноморски храсти и бриз, който развява косите ми.

Новината, на която попаднах преди седмица, че мога да спечеля почивка в Санторини, ако плащам с кредитната ми карта DSK-Wizz Air от Банка ДСК, ми припомни как мога да заменя желанието с намерение и да реализирам едно от най-магическите пътешествия в живота ми.

Санторини е място, събрало много магии, при това направени само от добри феи. Магично е самото създаване на острова. Всъщност, Санторини представлява вулканична скала, формирала се след вулканично изригване, чиито остатъци cъздaвaт съвременния релеф на острова. Вълшебство е да се насладиш на залеза от морския фар Акротири, да се разходиш сред белите сгради на град Ия, да прекараш ден на черните пясъци на плаж Периса бийч, да се потопиш в спокойствието на винарското селце Месария, да вкусиш аромата на местното вино, и не на последно място - да поговориш с местните, готини и отворени за света хора.



Ако островът вече е и в твоя “Must visit” списък и изгаряш от желание да се потопиш в този приказен свят, споделям съвети от моя опит в качеството ми на човек, пристрастен към пътешествията, за да ти помогна да направиш твоето първо пътуване до Санторини незабравимо.

Как да се придвижиш до острова?

За щастие вече има полети от София до Санторини! За мен това е най-лесният и удобен начин да стигнеш до острова. Единственото, което е необходимо да направиш, е да отвориш сайта на Wizz Air и провериш какви билети има.

И един съвет от мен – ако не си част от Wizz Discount Club, сега е моментът да си заявиш кредитна карта DSK-Wizz Air – тя ти осигурява напълно безплатно членство в клуба (иначе струва над 120 лв. на година) и супер добри отстъпки от цената на всеки билет.

А най-хубавото е, че колкото повече пазаруваш с тази карта, толкова повече можеш да пътуваш, защото за всеки похарчен лев трупаш точки, които после можеш да размениш за билет или услуга от сайта на Wizz Air.
Още повече, че ако плащаш с твоята карта DSK-Wizz Air до 8 август 2021 г. и се регистрираш за участие в кампанията на Банка ДСК и DSK-Wizz Air (dskbank.bg), можеш да спечелиш почивка за двама на остров Санторини, с включени самолетни билети, трансфери, 4 нощувки със закуска в петзвезден хотел и цялата логистична част от пътешествието да ти излезе напълно безплатно.

С две думи – най-после продукт, който е създаден за пътешественици като мен и теб, които обичат да се възползват от привилегии и изгодни предложения по време на своите приключения. Заяви твоята кредитна карта DSK-Wizz Air (dskbank.bg) онлайн още сега. Става само за няколко минути.

Къде да отседнеш?

Специално за Санторини, препоръчвам да избереш място за настаняване с хубав изглед. Гледката е ключова за този остров. Не съм фен на големите хотели, затова винаги си търся уютно и спокойно място. В Санторини има доста такива, хубави места, които предлагат прекрасни тераси с невероятна, спираща дъха гледка, и то на напълно достъпни цени.

Разрови се предварително из нета и нали знаеш - който търси - намира. И още нещо, поинтересувай се точно каква ще е гледката ти, защото на определени места има изглед само към калдерата (вулканично образувание – т.е. скалите), но не и към вдъхновяващите морски залези.

Какво да не пропуснеш?

Моят съвет е задължително поне веднъж да си наемеш лодка. Винаги първо питам собственика на къщата, в която съм отседнала, за препоръка. Така направих и за лодката. Така пътешествието с лодка ми излезе само 25 евро. Определено преживяването си струваше! Включваше разходка край вулкана (за целта са нужни удобни обувки), плуване в топлите извори в близост до него (носете си бански), плажуване на приказен плаж, достъпен само по вода (носете си и обувки за къпане в морето, плажовете са каменисти). Не на последно място, различната перспектива ми позволи да преоткрия приказната красотата на острова, заради която хиляди влюбени го избират ежегодно, за да сключат там брак.


Как да уловиш вълшебните моменти?

Не случайно Санторини е посещавана дестинация от много фотографи. Препоръчвам ти още преди да тръгнеш за там да хвърлиш едно око на картички и снимки в интернет, и да си набележиш кадри и места, които ти харесват. Аз лично се бях подготвила и с карта на острова с „the best photo spots”. В интернет има богат избор от статии и карти, които ще ти помогнат да направиш зашеметяващи снимки при всяка твоя разходка.

По възможност снимай рано сутрин или надвечер в така наречения „Златен час“, който зависи до голяма степен от времето и местоположението ти. Най-добрият начин да запечаташ магическата светлина е да установиш къде и кога точно настъпва залезът, след което да си там поне около час по-рано. А повярвайте ми, в Санторини залезите са божествени, а аз съм виждала много. Сутрин най-хубави кадри ще направиш на изгряващото слънце и в първите два часа след изгрева (Довери ми се – ранното ставане на този остров си заслужава!)

Още един трик от мен. Когато кадрираш снимката си, прилагай правилото на третините. Мисловно раздели с линии твоя кадър на три равни хоризонтални и три равни вертикални части. Там където се пресичат имагинерните линии, са силните точки на твоята снимка. Позиционирай в тях обектите, които са най-важни за теб и искаш да бъдат забелязани първи. Така ще избегнеш скуката на еднообразните снимки с центрирани обекти, а и ако винаги линията на хоризонта на твоите снимки е хоризонтална, снимките ти ще изглеждат по-реални и ще пресъздадат по-добре магията на това божествено място. Лесно е, нали?

И ако все още се чудиш дали да не си организираш едно пътешествие до Санторини това лято или тази есен, знаеш какво ще те посъветвам – стягай багажа и тръгвай веднага!
Извади си една карта DSK-Wizz Air, с която можеш да пътуваш и да пазаруваш изгодно, и не забравяй, че човек забравя цели години, но помни вълшебни мигове.

Автор: Светла Момчилова

(платено съобщение)