Автор
Веселина Петрова

Те се самозапалват, убиват ги с камъни, пребиват ги с пръчки и им режат ръцете: жените на Афганистан, към които сега гледа целият свят

Афганистан. 2021 г. Светът на нарушените човешки права. Държавата, в която животът не струва нищо. Тя не е единствена. Но днес гори. И на никого май не му пука. Защото там имаше доста чужди войници, включително български, под знака на НАТО. Но сякаш нищо не се промени. Днес там гори. А талибаните са господари на положението. И на живота.

Талибанските бунтовници влязоха в Кабул, а президентът Ашраф Гани напусна Афганистан в неделя, което приближи ислямистките бойци близо до превземането на страната две десетилетия, след като бяха свалени при нахлуването на САЩ.

View post on Instagram
 

Генералният секретар на Организацията на обединените нации, Антонио Гутериш, днес призова талибаните и всички други страни да проявят максимална сдържаност с цел защита на живота на гражданите и изрази особена загриженост за бъдещето на жените и момичетата в Афганистан.

„Продължават да се съобщават сериозни нарушения на правата на човека в общностите, които са най-засегнати от боевете“, заяви говорителят на ООН, Стефан Дюжарик, в изявление, добавяйки че Гутериш „е особено загрижен за бъдещето на жените и момичетата, чиито трудно спечелени права трябва да бъдат защитени. "Всички злоупотреби трябва да спрат.", заяви той и призовава талибаните и всички други страни да гарантират, че правата и свободите на всички хора се зачитат и защитават.

View post on Instagram
 

При управлението на талибаните между 1996 и 2001 г. жените не можеха да работят, момичетата нямаха право да посещават училище, а дамите трябваше да закриват лицата си и да бъдат придружавани от роднина от мъжки пол, ако искат да излязат от домовете си. Дали класните стаи за момичета съвсем скоро ще опустеят пак?

Всъщност голяма част от жените в Афганистан не издържат на тежкия си живот и се самозапалват. Статистиката на жени, решили да сложат край на живота си като горящи факли, е стряскаща. Всяка година те са десетки, като цифрите отчитат само момичетата, чиито близки са потърсили лекарска помощ. В масовия случай близките просто погребват обгореното тяло, а мъжът се заема да си откупи нова жена.

Колко струва нова булка е тема, чиито финансови параметри зависят от много неща. От една глава селскостопански добитък - коза например до няколко хиляди долара. Откупена веднъж, жената става собственост на новото си семейство и повече никой няма право да "защитава правата ѝ".

View post on Instagram
 

След като стана ясно, че САЩ и партньорите от НАТО се изтеглят безусловно от Афганистан, талибаните вече се чувстват като истински победители. И се държат като такива. Броят на цивилните жертви драматично нараства.

По данни на ООН, само в интервала между май и юли почти четвърт милион афганистанци са тръгнали да бягат нанякъде. И броят им непрекъснато расте. Сега в Европа се очаква мигрантска вълна и това е съвсем нормално.

Много от бежанците търсеха сигурност в столицата Кабул, други пък са решили на живот и смърт да търсят път към Европа, минавайки през съседните страни Пакистан и Иран.

Животът под управлението на талибаните през 90-те години принуди жените да носят бурка, която ги покрива напълно. Радикалните ислямисти ограничават образованието за момичета на възраст над 10 години и налагат брутални наказания, включително публични екзекуции, пише БНР.

Сахра Карими, афганистанска режисьорка в Кабул, казва пред Би Би Си, че чувства, че светът е обърнал гръб на Афганистан и се страхува от завръщане на „тъмните времена“.

"Аз съм в опасност, но вече не мисля за себе си", казва Карими. "Мисля за нашата страна, мисля за нашето поколение. Направихме много за тези промени". "Мисля за момичетата. В тази страна има хиляди красиви и талантливи жени", добавя тя.

"Това е най-сериозната война срещу жените в тези времена. И за съжаление светът я наблюдава мълчаливо", оплака се тя. Всяка вечер млади мъже и жени ми изпращат отчаяни съобщения с молба за помощ. „Молете се за нас“, казва един. „Ситуацията е критична, ние сме загрижени“, казва друг.

Кабул е в състояние на шок и недоумение. Столицата беше големият трофей, който липсва на талибаните, а сега вече е под тяхна власт. И макар те да изчакват търпеливо трафика от пристигащи и заминаващи самолети на летището, които се опитват да извозят чудестранните дипломатически мисии и бизнес от страната, едно е ясно - Кабул няма да бъде същият и даже вероятно няма да бъде по-добре.

View post on Instagram
 

Хиляди афганистанци днес бягат в паника. Бежанците са навсякъде. А светът? Светът май си е затворил очите, ушите и мълчи. Защото е някак твърде далеч от нашите проблеми с плажа, студената напитка на бара или поредното парцалче от разпродажбата.

Ние дори нямаме представа какво е да ти запалят къщата, да те направят напълно зависима, робиня и да те използват така, както им е угодно... Там няма фейсбук, ТикТок и дискотеки. Там няма храна. Често няма ток, а водата се носи по километър на ръце до къщата. В едно помещение спят по 10 човека и жените раждат през година ново бебе. Много от децата умират. Много от жените умират, изтощени от поредното раждане. Някои умират и по време на раждането, с живи бебета в утробата. Те така и не стигат до медицинска грижа, защото в Афганистан и до сега е срамно мъж лекар да преглежда жена. Има смърт. Черен ужас. Война. Безправие. А ние мълчим...

Щото, нали, другия уикенд сме на Градина, е какво да ги направим тия жени в Афганистан. Носете си новите рокли, момичета и не забравяйте колко добре живеем, колко са честни и добри мъжете ни и колко са щастливи децата ни. И да - ако някога можете да помогнете на жена в беда - направете го. Може да е бежанка, може да е съседката или лелята, която всяка събота продава розови домати на ъгъла на парка Заимов в София. Нека си помогнем. Доброто е заразно. И се помолете за момичетата на Афганистан. Нищо, че религиите ни са различни. Помолете се да са силни и мъдри. Това е една справедлива молитва.