Автор
Ева Григорова

Има ли връзка между промените в менструалния цикъл и ваксините срещу ковид?

Близо 35,000 британки са споделили със здравните власти, че имат промени в цикъла, след като им е била поставена ваксина срещу коронавирус.

Промените са от различно естество - при някои от дамите цикъла дошъл по-рано, при други бил по-обилен, а при трети закъснял. Здравните власти наблюдавали, че при по-голямата част от жените цикъла се нормализирал бързо, най-често още след първия. Страничният ефект е свързан с ваксините на Пфайзер, АстраЗенека и Модерна.

Все още официално промените в цикъла не са признати от властите и вероятно предстои да бъдат предприети допълнителни изследвания.



Множество лекари се обединиха около мнението, че няма връзка между ваксините и фертилността на дамите. Един от тези специалисти е д-р Джаки Мейбин, гинеколог и изследовател от университета в Единбург. Тя сподели пред медиите, че други ваксини също имат склонността да предизвикват промени в менструалния цикъл, без да имат влияние върху възможността за зачеване. Самият коронавирус също би могъл да има отражение върху менструацията.

“На този етап е трудно да бъдем сигурни за механизмите, които предизвикват тези симптоми. Възможно е те да се различават от човек на човек. Мозъкът, яйчниците и матката комуникират помежду си, за да контролират менструалния цикъл. Когато сме стресирани, женският организъм обикновено временно се регулира така, че да предотврати забременяване и да запази нивата на енергията си. Тази връзка би могла да обясни промените в менструацията, наблюдавани по време на пандемията, при прекарване на ковид или след ваксинация” - казва д-р Мейбин.



Ваксините срещу ковд стартират имунен отговор в тялото, за да може то да бъде защитено в бъдеще срещу инфекция с вируса. Този имунен отговор започва възпаление, което от своя страна би могло да афектира яйчниците - допъла лекарката. Тя допълва, че този механизъм би могъл да измени хормоналния баланс в продължение на един или два цикъла и това да доведе до нередовно или по-обилно кървене.

“Тези симптоми биха могли да доведат до временни промени в менструалния цикъл, които би трябвало да се коригират от само себе си.



Д-р Радж Матур, консултант по репродуктивна медицина и председател на британското дружество по репродуктивност, също коментира казуса пред “Дейли мейл”. “Изглежда, че ковид ваксините могат да бъдат последвани от временна променя в менструалния цикъл на някои жени. Въпреки това няма доказателства, че след тях има някакъв ефект върху фертилността на жените или риск от спонтанен аборт.” - казва той. Специалистът допълва, че при мъжете не се наблюдават промени в качеството на спермата, както и намалена възможност за успехи при инвитро процедури.