Съпругът ми постоянно ме бие! 8 ключови причини за домашното насилие. Има ли спасение за жертвите?

С хорската агресия всички ние се сблъскваме навсякъде и постоянно – на работата, в обществения транспорт, в супермаркета, метрото. Непрестанно в новините и филмите виждаме жестокост. Всичко това оставя неприятно усещане, възмущаваме се на това, което се случва всеки ден в живота. Но след време забравяме, защото не ни засяга пряко. Далеч по-лошо и страшно е, когато агресията и жестокостта са в дома ни.

По принцип в съзнанието ни е кодирано, че семейството, домът, това е място безопасно, топло, изпълнено с любов и спокойствие. Но не винаги е така. Защо в семейството се зараждат агресия и побоища? Защо мъжът, който в началото на връзката бе толкова нежен, се превърна в безмилостен тиранин?

Главните причини за посегателство при мъжете: Основните от тях са загуба на връзката, чувствата и доверието между съпрузите, смятат психолозите. Ако обаче сте от хората, според моралните ценности на които системните побоища и унижения на жената са проява на чувствата към нея, няма смисъл да четете по-нататък. А по-нататък психолозите правят дисекция на причините за мъжката тирания вкъщи.

Вредни навици на съпруга

Всички знаят, че злоупотребата с алкохол, пристрастяването към наркотиците, се отразяват погубващо върху психиката на човека. Съзнанието на личността се променя, изкривява се и в повечето случаи се отразява и на поведението. Такъв човек става раздразнителен, агресивен, рязък, неадекватен. Ако безкрайните разговори с такъв съпруг не водят до положителна промяна, то спасението тук е едно единствено – бягайте и се спасявайте.

Черната линия

Причина за мъжката агресия може да станат и вечните му провали. Всички неуспехи, които му се случват, предизвикват у него комплекси за малоценност, злоба и обида. Много такива мъже стоварват цялото си натрупано недоволство върху съпругите си, вместо да се заемат със себе си и да си решат проблемите. Какво е това? Слабост, неумение за контрол над чувствата, неувереност в себе си? Отговорът на психолозите е еднозначен – да.

Според тях всичко това е поправимо, но това трябва да се направи правилно, изисква време и много усилия от страна на насилника, за да прекрачи черната линия.

Ехо от детството

Това е много разпространена причина. Например детството на агресивния съпруг е преминало в сложна, нещастна обстановка. Родителите му се ругаели, бащата биел майка му, унижавал я пред децата. А майката търпяла и постоянно му прощавала. Какви изводи си е направило малкото момче? Бащата – това е главата на семейството, той е царят и всички са длъжни да го слушат и да му се подчиняват.

Но има и изключения, реакцията на детето може да бъде друга. Пораснало то може да стреми към това да не повтаря поведението на баща си, разбирайки ,че такива отношения са неприемливи и вредни.

Ето защо психолозите съветват, ако сте се запознали с мъж, който много ви харесва, не пропускайте да го помолите да разкаже всичко за семейството си. Как е преминало детството му? Бил ли е щастлив като дете? Какви са били взаимоотношенията между родителите му? Всичко това е много важна информация.

Провокациите на жените

Понякога жените волно или умишлено сами провокират агресията на мъжете си. Ако при всяко негово неправилно действие тя му се нахвърля, унижава го, оскърбява го, не може да се надява, че мъжът дълго ще търпи това.

Неувереност в себе си

Мъжът винаги се стреми в очите на другите да изглежда смел, властен и мъжествен. За мъжете, които са неуверени в себе си, силният съперник не го интересува, той едва ли ще се справи с него. Тогава защо да не стовари „силата” си върху слабия пол?

Психическа болест

Болната психика – това е много често срещана причина за домашно насилие. Не са редки случаите, в които това завършва фатално. Нека си припомним някои от най-ужасните примери на насилие по такива причини, в които съпрузи убиват безмилостно жените си, а се случва и невръстните си деца. При такива причини е необходимо спешно, без нито миг отлагане, да се търси помощ от психиатри. Иначе последиците могат да станат и необратими.

Диктаторство

Аз съм главният, точка! Според някои мъже жената е длъжна да се подчинява, да слуша и да мълчи. Той трябва да решава проблемите, само неговото мнение е важно. Има много жени, на които им харесва да живеят при такива взаимоотношения и това си е тяхно право. Но тава ситуация не изключва факта, че с времето мъжът ще започне да посяга и да подлага на унижение всички членове на семейството.

Поведението на жената

Мъжката агресия може да бъде провокирана и от недостойното поведение на съпругата – постоянни изневери, асоциален и развратен начин на живот, злоупотреба с алкохол, инфантилно отношение към децата, немарливост към домашните задължения и т.н. Към тези причини може да се прибавят още много. По важното тук обаче е как да се реагира? Психолозите са единодушни: никаква търпимост!

Статистиката показва, че жените, които дълго време са търпели домашно насилие, в повечето случаи не могат да се върнат към пълноценен живот. Трябват им години, за да заличат душевните рани.

Но нека бъдем честни. Има жени, на които им се харесва да бъдат „жертви” за всичко. Те системно приемат солидни порции бой от съпрузите си, като прикриват синините с козметика, ходят на работа и по всевъзможни начини оправдават мъжете си с раздразнителност, защото имат проблеми в работата, с лошо самочувствие, с чувствителност на характера, с преумора. И съвсем нерядко такива сбивания между съпрузите завършват с бурен секс и взаимни обяснения в любов.

Това вижда ли ви се правилно, перспективно ли е?

Разбира се, съществуват маса причини и мотиви за подобно търпение на жертвите:

- Страх от раздялата

- Заради децата

- Неувереност в себе си

- Материална несигурност

- Любовта към съпруга

Възможна ли е кардинална промяна у насилника? Случаите, когато мъжът изведнъж разбира своите грешки и престава да раздава юмруци и ритници са изключително редки. Затова най-доброто решение е раздялата с мъжа тиранин.

Ако обаче искате да запазите семейството си и сте готови да простите побоищата на съпруга в.си, то не бива да се стеснявате – обърнете се към специалист, който ще ви обясни имате ли шансове да поправите ситуацията. Той ще ви подскаже защо вашият мъж се държи по този начин, какви методи да използвате, за да минимализирате конфликтите. Във всеки случай трябва предварително да сте наясно, че това е работа дълга и старателна.

„Дали ще изберете горното решение или пък бягството – човешките взаимоотношения са работа тънка. Поради това решението всяка жертва на насилие трябва да вземе сама. И отговорността за начина, по който ще премине живота й, за това как ще бъдат възпитани децата й, е изцяло нейна.