Автор
Весела Георгиева

7 факта за есента, които със сигурност не знаете

Есента е сезонът на красивите цветове, аромата на печени чушки, на топлите шалове и любовта.

Да, любовта е сезонът на любовта

Когато навън се захлади, ние подсъзнателно започваме да търсим сродна душа, с която да преживеем зимата. Да топли краката и сърцето ни, докато навън вали и бушуват бури.

Есен е, хапнете ябълка, опечете тиква

От време оно есента е сезонът на събирането на реколтата. Приготвяме зимнина и се настройваме да си останем у дома, където е уютно, топло и... вкусно. Есента е сезонът, в който организмът ни има нужда да се запаси с полезни вещества, които да го предпазят от настинките и болестите на студения сезон.

В този ред на мисли - есента е време за разкрасяване

Някога хората са смятали, че тиквите могат да премахнат луничките и да излекуват ухапванията, причинени от змия. Днес със сигурност можете да си направите маска с тиква и да се радвате на добри резултати.

Ау, покачва се либидото!

Факт, през есента нивата на човешкия хормон тестостерон са най-високи. Това ни е по наследство - от древните инстинкти за размножаване.

Хората, родени през есента, живеят по-дълго

Проучване е доказало, че хората, родени в сезона на листопада, е възможно да доживеят до 100, за разлика от родените през останалата част от годината. 30% от американските столетници, родени през 1880-1895 г., са се появили на бял свят именно в есенните месеци.

Есента е най-пъстрият сезон

Това е сезонът на листата в най-различни цветове - оранжево, зелено, кафяво, червено... Отговорните за красивите кехлибарени цветове са флавоноидите, каротеноидите и антоцианините. Част от тях участват и в оцветяването на морковите и яйчените жълтъци.

През есента качваме килограми, но това не се дължи само на хапването

Според резултатите от различни проучвания, липсата на витамин D намалява разграждането на мазнините и предизвиква организма да съхранява мазнини. Затова по възможност прекарвайте време навън, когато има слънчице, или пък си набавете важния витамин по друг начин.