Автор
Ева Григорова

Хайде стига, моля ви! Не всички трябва да се напъхаме в дънките, които сме носили на 21

Наскоро изтъкнат професор по медицина предизвика истинска буря в интернет с твърдението, че за да бъде здрав човек, би трябвало без проблем да успее да обуе дънките, които е носил, когато е бил на 21 г.

Професор Рой Тейлър заяви, че възрастните, чиято талия е станала по-широка в сравнение с младежките им години, са в риск от развитие на диабет тип 2. Коментарът му бе направен на годишната среща на Европейската асоциация за проучване на диабета, на която той съобщи резултатите от свое проучване.

Изследването показва, че при хората с нормална телесна маса симптомите на диабет тип 2 обикновено изчезват, щом свалят килограми.

“Тези резултати показват, че диабетът не се причинява от наднорменото тегло, а от това, че човек е по-тежък от подходящото за неговото телосложение. Причинява се от твърде много мазнини в черния дроб и панкраеса” - уточни той.



“Като правило бих посочил, че размерът на талията ви би трябвало да е един и същ спрямо времето, в което сте били на 21. Ако не можете да облечете същите панталони сега, това означава, че имате твърде много мазнини и съответно риск от развитие на диабет тип 2, дори и да не сте с наднормено тегло” - допълни професор Тейлър.

Коментарът на специалиста бе посрещнат с остра критика, дори и сред негови колеги.

“Кой от нас може да се побере в същите дънки, които е носил, когато е бил на 21? Особено, ако по това време са били на мода впитите джинси, само един сантиметър нагоре и няма как да ги обуете” - д-р Дани Рабайоти.



“Не съм сигурен, че подобни заглавия са от полза. Не е ли по-добре да се съседоточим върху това да направим здравословната храна по-евтина и достъпна и да изградим градовете така, че да бъдат подходящи за ежедневни тренировки като ходене или каране на колело”, казва д-р Деви Сридхар.

“Трябва да се отнасяме внимателно с ранните резултати от някои проучвания. Повечето жени качват тегло при менопауза, раждане и или други хормонални промени. Дискутираме ли как човешкото тяло се променя и че това е напълно нормално?”, пък пита проф. Праджа Агравал.

Потребители в Twitter също нападнаха изказването на специалиста с думите: “На 21 точно се бях дипломирала от колежа и бях в ужасна връзка, ядях веднъж на 4 дни, не искам никога повече тогавашните ми дънки да ми стават” или пък “Някой отново се опитва да вкара телата на жените в някакви рамки. Блузите ми от младостта също не ми стават и все пак смятам, че промените в тялото са приемливи! Номерът на обувките ми също стана по-голям по време на бременността”.


С годините телата ни претърпяват различни промени, при жените след бременността често метаболизмът се променя, като това може да се дължи на здравословен проблем или на активността на щитовидната жлеза. При мъжете след 35-годишна възраст пък нивата на тестостерон намаляват, метаболизмът се забавя и те започват да трупат тлъстинки в областта на корема. Фактори като стрес, генетична предразположеност и различни заболявания също биха могли да окажат сериозно влияние върху теглото ни.



Въпреки това др. Фостър смята, че размерът на талията е доста добър показател за измерването на риска от диабет.

“Независимо от това дали смятате, че тази информация създава несправедлив натиск върху някого да изглежда добре, тя всъщност няма за цел да кара хората да изглеждат по-млади, да променят начина по-който изглеждат или как се чувстват. Тя набляга на връзката между затлъстяването и заболяването с надеждата повече хора да разберат какво всъщност ни разболява и да им помогне да бъдат здрави и да живеят по-дълго”- разяснява той.