Автор
Весела Георгиева

Вижте кои са храните, за които кожата ще ви благодари

Храната на масата ни е важна не само за здравето ни, но и за красотата и добрата форма. Всички знаем, че сред най-вредните за кожата храни са пърженото, захарта, солта, кофеинът. Но кои са добрите?

Водата. Разбира се, тялото ни е вода в голямата си част. Затова не е странно, че тя играе важна роля в борбата с процеса на стареене. Пийте често, за да поддържате функциониращите органи и стави във форма, да помогнете на метаболитните процеси и да хидратирате кожата.

Нарът - богат е на витамини и антиоксиданти и помага в борба с уврежданията от слънцето.

Шоколадът - да, шоколадът. Той съдържа флавоноиди – антиоксиданти, които помагат за хидратацията на кожата и я поддържат в добър тонус.

Екстра върджин зехтинът е добър заради Омега-3 мастните киселини, които са полезни за кожата.

Боровинките са богати на антиоксиданти и спомагат за поддържане на еластичността на кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане. Антиоксидантите пък, какъвто е расвератролът, ни предпазват от преждевременно стареене.

Зеленият чай пази кожата от ултравиолетовите лъчи. Оранжево-червените зеленчуци съдържат много бета каротин, ликопен и други растителни пигменти, които придават красив и здравословен тен на кожата.

Зелените листни зеленчуци като спанак и къдраво зеле са противовъзпалителни, борят се срещу стареенето и съдържат витамини К, А, С и Е.

Пуешкото месо е богато на цинк и селен - те пазят имунната система и се борят срещу възпалителните процеси в организма.