Вероятно четете този текст с усмивка на лице, но учени съобщиха, че сред котките наистина има и психопати. И да, има начин да разберете дали вашата е от тях.

Психолози са изследвали поведението на хиляди котки със себеподобни, както и със стопаните им. От резултатите е изработен въпросник от 46 твърдения, благодарение на който можете да определите душевното състояние на домашния си любимец и дали наистина е психопат.

Собственикът трябва да посочи кои от твърденията определят най-точно поведението на котката му. Сред тях са: "моята котка измъчва плячката си, вместо да я убие веднага“; „моята котка издава силни звуци (мяукане, рев) без видима причина“ и др.

В зависимост от отговорите стопанинът може да определи дали животинчето изпитва емпатия и до каква степен. Може да измери точното ниво на подлост и дали притежава безчувствена агресия, а също и нивото на смелост. Отделно въпросникът позволява да бъде определно нивото на недружелюбност на котката към себеподобните и към хората.

Наречен CAT-Tri+, той е първият инструмент за измерване на психопатията при котки, казаха изследователите от Ливърпулския университет и университета Джон Мурс.

Според водещия изследовател Ребека Евънс всяка котка притежава елемент на психопатия, но при различните животинки тя се проявява в различна степен.

Четете още: Ако искате да сте щастливи, вземете си кучe или котка