Две дози, бустер, нова игла... Pfizer вече работи върху ваксина срещу Омикрон

Pfizer започва да работи върху създаване на ваксина срещу новия вариант на Ковид 19 Омикрон, обявиха от компанията. „Разглеждаме Омикрон много сериозно. Той може да предизвика много голяма и заплашителна вълна, въпреки че все още не сме сигурни в това. Подготвяме се за най-лошото“, каза главният учен на Pfizer Микаел Долстен, който очерта и примерни времеви рамки за разработването на ваксината. По думите му такава ваксина може да е готова за по-малко от сто дни.

Не е ясно какви клинични изпитания ще трябва да преминат евентуално новите ваксини. Ако за тях се изискват такива, то Pfizer може би ще разполага с достатъчно експериментални ваксини, за да започне процедурата след около два месеца. Подобно проучване не би изсиквало много време и ресурс – изследва се безопасността на ваксината и имунният отговор, който предизвиква. Увеличените нива на антителата вследствие на ваксината могат да се видят до седем дни след втората доза, което значи, че изпитанията биха могли да приключат за месец, смята Долстен. Това означава, че след около три месеца от март другата година Pfizer/BioNTеch биха могли да произвеждат промишлени количества от новата ваксина или около 330 милиона дози на месец. Според Долстен новата ваксина може и да измести старата или пък да има две възможности за ваксинация – една за предишните варианти и една за Омикрон.

Все пак ученият изрази надежда, че третата бустерна доза значително повишава защитата включително и срещу новия вариант.

За това че се върви към създаване на нова ваксина, специално за Омикрон, става ясно и от други изявления.

„Много е вероятно съществуващите ваксини срещу Ковид 19 да са малко ефективни срещу новия вариант на вируса Омикрон“, заяви в интервю за Financial Times Стефан Бансел, главният изпълнителен директор на Moderna. Думите му буквално разтърсиха финансовите пазари.

"Смятам, че ще има съществен спад в ефективността на ваксината. Просто не знам колко, защото трябва да изчакаме данните. Всички учени, с които говорих, обаче казват: "Няма да бъде добре", каза Бансел.