Автор
Люблена Папазова

Боян Петров и последното обещание към дъщеря му в новия филм 'Отново съм тук'

„Днес вечерта пътувам. Качвам върха и се връщам, точно за черешите“. Това е обещанието, което Боян Петров изрича в разговор с дъщеря си Тея малко преди да се качи на самолета за последното пътуване в живота си. Той много обича череши, а голямо дърво с изобилие от плод отглежда в двора на семейната къща в софийския квартал Княжево. Не може да ги опита обаче през пролетта на 2018 година, защото изчезва в Хималаите и тялото му така и не е открито.

Вълнуващата среща между баща и дъщеря, макар и в интернет, е запечатана във филма „Отново съм тук“ на режисьора Поли Генчева, който от петък тръгва по кината у нас. Тея, която учи психология в Швейцария, разказва във филма как до последно се надявала баща й да е жив, но когато си дала сметка, че това няма как да се случи, просто излязла навън и плакала дълго.

Един от последните хора, с които се чува Петров преди тръгването си за изкачването на върха Шиша Памга, е и дядо му, който също се казва Боян. Филмът “Отново съм тук” (Here I am, Again) проследява опита на Боян Петров да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата на алпиниста. От първо лице говорят останалите алпинисти, с които българинът изминава част от маршрута към върха. Поради големия интерес, лентата имаше две прожекции в рамките на фестивала „Киномания“ в понеделник вечер, като и двете бяха разпродадени. До салона се допускаха само зрители със зелен сертификат, като по този начин филмът успяха да видят над 700 човека.Сред гостите бяха близки и приятели на Боян, както и неговата сестра и Тея, която си дойде от Швейцария специално за прожекцията.

Премиерата уважи и Кирил Петков, който дойде със семейството си. Двамата с баща му участват в безпрецедентната спасителна акция, която за съжаление не успява да открие алпиниста. Филмът показва детайли от нея, а най-емоционалния момент е когато бащата на Кирил Петков получава от китайските спасители дрехите на алпиниста, които те са намерили в един от базовите лагери. В очите на Петко Петков, който е бил учител на Боян, напират сълзи, а синът му благодари многократно на спасителите, които са близо 100 човека, за усилията по издирването на българина. Баща и син Петкови успяват за 10 часа да пристигнат в столицата на Непал Катманду, за да организират операцията. При нея за първи път спасители от две държави, които са в обтегнати отношения-Китай и Непал, обединяват усилия за издирването на българина.

„Надявам се филмът да успее да ви докосне и да запали една малка искра у вас. Надявам се да събуди въпроси. Надявам се утре да се събудите с идея. Надявам се тази идея да прерасне в план. Надявам се да го изпълните. Пожелавам ви да изпълните плановете си за цялата седмица. И те да ви отведат до целта и идеята, с която ще се събудите утре. Пожелавам ви от този ваш връх да видите следващата си цел. И нея също да изпълните. Благодаря на целия екип, който даде сърце и душа и не спираше да вярва в смисъла на това, което правим“, сподели от сцената Поли Генчева, сценарист, продуцент и режисьор на „Отново съм тук“.

И добави, „Единственото, което ми липсваше на тази премиера, беше самият Боян!“. „Този филм е много специален за мен. Той дава възможност повече хора да се докоснат до това, което беше баща ми“, споделя Тея.