Властите в Северна Корея забраниха на гражданите да се смеят и да консумират алкохол. Заповедта важи за период от 11 дни.

Причина за строгото решение на властите е десетата годишнина от смъртта на бившия лидер Ким Чен Ир.

Наредбата на държавните органи повелява над обществеността да не проявява никакви признаци на щастие, докато Северна Корея отбелязва смъртта му, съобщава "Дейли Мейл".



Бащата на сегашния лидер Ким Чен Ун - Ким Чен Ир, управлява КНДР от 1994 г. до смъртта си през 2011 г. Всяка година от неговата кончина до сега севернокорейците са принудени да спазват 11-дневен траур.

"По време на траура не трябва да пием алкохол, да се смеем или да се занимаваме с развлекателни дейности", заяви пред Радио Свободна Азия (РСА) севернокореец от североизточния граничен град Синуиджу.

С това обаче забраните в страната над нейните граждани не се изчерпват. На севернокорейците не е позволено да пазаруват хранителни стоки на 17 декември - годишнината от смъртта на Ким Чен Ир, разкрива още източникът пред изданието.

"В миналото много хора, които са били хванати да пият или да са в нетрезво състояние по време на траурния период, са били арестувани и третирани като идеологически престъпници. Те са били отвеждани и никога повече не са били виждани. Дори ако член на семейството ви умре по време на траура, нямате право да плачете на глас и тялото трябва да бъде изнесено след края му. Хората не могат да празнуват дори собствените си рождени дни, ако те попадат в периода на траур", допълва още източникът.

Четете още: Истински скандал: В Уелс махат мъж и жена от часовете по сексуално образование