Пуйката винаги е царицата на коледната трапеза. И ако тази година искате да заблестите като изкусни кулинарни майстори, следващата рецепта за печена пуйка с глазура от портокал и червени боровинки ще бъде вашата златна възможност. Нямате представа колко вкусно ястие ще се получи!
Продукти:
цяла пуйка, около 4-5 кг
100 g меко масло Lurpak®
връзка розмарин, около 20 г
връзка мащерка, около 20 г
връзка градински чай, около 20 г
лимон
сол
черен пипер
За глазурата:
400 г червени боровинки
150 г кафява захар
75 мл свеж портокалов сок
настъргана кора от портокал
1/2 ч.л. смлян карамфил
лимон, разполовен
Приготовление:
1. Загрейте фурната на 180ºC (160ºC за фурни с вентилатор).
2. Поставете пуйката в тава за печене и я намажете добре с мекото масло Lurpak®. Поръсете със сол и черен пипер.
3. Напълнете вътрешността на пуйката с всички свежи подправки – розмарин, мащерка, градински чай. Разрежете лимона на четвъртинки и добавете и него вътре.
4. Покрийте леко с алуминиево фолио и сложете пуйката да се пече за два часа и половина, като на всеки 20 минути пуйката се полива с помощта на лъжица с получения при печенето сос.
5. Поставете в касерола всички съставки за соса и гответе на котлон на ниска температура докато захарта се разтопи. Увеличете малко температурата на котлона и оставете глазурата да къкри докато се сгъсти и придобие консистенция на лек сироп. Махнете от котлона и оставете да се охлади.
6. След два часа и половина извадете пуйката от фурната, премахнете фолиото и обилно полейте с глазурата.
7. Печете я още час или до готовност.
8. След като пуйката е готова, я извадете и я оставете да почине за 20-30 минути, като я покриете отново с фолиото.