Автор
Ева Григорова

Песимизъм е налегнал българската жена

На прага на 2022 г. българската жена е обзета от песимизъм и тревожност. Толкова негативно настроени към живота в момента са само дамите от Турция , Афганистан, Полша и Чехия. Такъв извод можем да си извадим от новото изследване на „Галъп интернешънъл“.

Обичайно, оптимизмът не е отличителна черта на българина. Тази година само 15% от българите са оптимистично настроени, че 2022 г. ще е по-добра от изминалата, 48% по-скоро очакват 2022 г. да е по-лоша, а според 21% следващата година ще е същата като тази. 16% не могат да преценят. Така нетната стойност на Индекса на надеждата у нас е -33, което ни поставя на второ място в топ 5 на най-песимистичните държави, сочи изследването.

Безнадеждно изглежда положението за хората в Афганистан (56% очакват по-лоша година) , Турция (също 56%), Полша (47%), Чехия (45%).

На глобално ниво проучването разкрива, че пандемията продължава да влияе на хората и да всява страх. Мнозина очакват икономическата криза да се задълбочи.
Изследването сочи, че само 38% от световното население вярват, че 2022 г. ще бъде по-добра от 2021 г. 27% очакват по-лоша година, а 27% смятат, че 2022 г. ще бъде същата като 2021 г. Картината изглежда подобна на тази в края на 2020 г. Годината с най-големи нива на песимизъм по света през новия век все още остава 2008 г.

Европа като цяло, особено Източна Европа, изглежда по-песимистична – модел, който се е отразявал в проучванията на „Галъп интернешънъл“ и преди.
Развиващите се региони, от друга страна, често са по-ведри и изпълнени с надежда. Националният оптимизъм обикновено не е въпрос само на благосъстояние, но зависи също и от възрастта на населението и възприятията за възможности за растеж в бъдеще.

Въпреки пандемията и икономическите трудности личното щастие надделява. Оказва се, че що се отнася до лично щастие, хората по света остават по-скоро удовлетворени. 57% от населението на планетата се определят за „по-скоро щастливи или много щастливи“, над една десета казват, че са повече или по-малко нещастни, а близо една трета твърдят, че не са нито щастливи, нито нещастни.