Перперикон - древното кътче от България, което си струва да преоткриете

По време на пандемията все повече от нас започнаха да преоткриват различни кътчета от родината си. Започнахме да прекарваме повече време сред природата, видяхме с нови очи България.

Перперикон, който е с около 2500 - 3000 години по-стар от Стоунхендж, заслужава да се запознаем по-отблизо с него и задължително да го сложим в своя букет от пътешествия за 2022 година.

View post on Instagram
 

Свещеният комплекс привлича не само със спиращата дъха гледка, която се открива, щом го изкачите, но и с мистичните истории за древни времена. В него са вплетени множество пластове история, които създават специфичното усещане, щом го посетите.

Перперикон се намира в Източните Родопи и всъщност е най-големият мегалитен комплекс на територията на Балканският полуостров. Той е разположен само на 15 км от Кърджали и на 6 км от село Перперек.

View post on Instagram
 


Археолозите вярват, че Източните Родопи са заселени още от дълбока древност - от епохата на неолита. Заселниците били привлечени към мястото от наличието на вода и още в древността го превръщат в светилище, на което поднасят дарове на Бога-Слънце. Това е и началото на Перперикон - Свещения град.

С течение на вековете култовият комплекс се усложнявал още повече и в него се появявали нови постройки, започнали да се развиват и жречески общества, които живеели в близост до светилището.

Редица археолози са на мнение, че в древността светилището е било посветено на бог Дионис-Загрей, други пък смятат, че на това място са идвали да разберат своята съдба дори императорите.

View post on Instagram
 


Мястото е било свещено и за траките, като историците смятат, че на Перперикон се е намирала и една от столиците на тракийските царе от племето беси. На това място към VI-V в. пр.Хр. освен храм, е имало и дворец, крепост и селище. Дворецът е имал Г-образна форма, бил е на 3-4 етажа и е имал 40 стаи. Запазени са двата коридора и 13 помещения.

По времето на Римската империя светилището остава активно. Първоначално то е езически култов комплекс, а след покръстването през IV век то е засипано с пръст. Именно това го запазва в добро състояние.

View post on Instagram
 


С християнския период на свещения град са свързани и популярните открития на проф. Овчаров, заради които се заговори отново за Перперикон. Археологът успява да разкрие християнски комплекс от V-VI век с ротонди - кръгли мавзолеи. Разкопките в областта не спират и през изминалото лято бяха направени нови открития.

Проф. Овчаров сподели, че са намерени 5-6 ротонди, всяка с 6-8 метра диаметър. Той допълни, че ротондите вероятно са от 5-6 век, но можело да има и по-късни. През лятото на 2021-ва излизат и още над 200 интересни находки - от тях над 140 монети, като най-ранната е от 4 век преди Христа.

View post on Instagram
 


Самият археолог коментира, че Перперикон се радва на много добра посещаемост. “Сякаш българите започнаха да преоткриват родината си” - разкри той.

Древното светилище е достъпно за туристите, в близост до него има паркинг и туристически център. Много от посетилите го обаче споделят, че биха могли да се направят доста подобрения, които да направят Перперикон още по-посещавана дестинация. Основно се забелязва липсата на повече информационни табели, които да ориентират индивидуалните туристи в големия комплекс.