Автор
Мария Николова

За първи път в историята: 9 афроамериканци ще покоряват Еверест

За първи път в историята девет алпинисти от афроамериканскипроизход ще се опитат да изкачат връх Еверест. Идеята им е да насочат общественото внимание към проблема с „липсата на международен достъп до него за афроамериканци“, както те го определят. По думите на участника в експедицията Фред Кембъл, те се надяват да променят бъдещето на алпинизма.

View post on Instagram
 

Водачът на експедицията Филип Хендерсън

От 1953 г. досега 10 155 души са успели да изкачат най-високия връх на планетата. От тях само осем са чернокожи. Сега експедицията се надява да добави към този брой още деветима души.

По думите на друг участник в приключението когато сър Едмънд Хилари става първият човек, който изкачва върха, е имало държави, в които все още чернокожите не са можели да гласуват. Заради сегрегацията те са били лишени от много права, което обяснява донякъде и факта, че сред изкачилите осемхилядника няма много афроамериканци.

View post on Instagram
 

Около 800 души се опитват да покорят Еверест всяка година, но малцина успяват заради ниските температури и трудните условия.

Припомняме, че в опит да изкачи друг осемхилядник - Шиша Пангма, смъртта си през 2018 г. намери българският алпинист Боян Петров.

View post on Instagram