Автор
Мария Николова

Изключението на изключенията: Пуснаха Джокович да играе в Австралия, въпреки че не е ваксиниран

Водачът в световната ранглиста Новак Джокович получи зелена светлина да играе в Australian Open, въпреки че не е ваксиниран. Имунизацията срещу Ковид 19 е задължително изискване на организаторите за участие в турнира от Големия шлем. Новината, която обяви самият Джокович с пост в Инстаграм, предизвика вълна от критики, но и одобрителни коментари.

“Прекарах фантастично с любимите си хора по време на почивката и сега се насочвам към Австралия след получено изключение. Давай, 2022”, написа световният номер 1.

Сърбинът всъщност се е възползвал от едно от медицинските изключения, които са възможни за неваксинирани играчи. Нито той, нито организаторите обаче издават кое точно.

А ето и въпросните изключения според Австралийския технически съвет по имунизациите (ATAGI) – органът, който изготвя националната здравна програма на Австралия относно ваксинациите:

1. Ако играчът е страдал от възпалително сърдечно заболяване през последните три месеца: миокардит, перикардит, ревматична треска, остра ревматична болест на сърцето или остра сърдечна недостатъчност.

2. Ако играчът се е намирал в състояние, налагащо сериозна операция. В този случай трябва да бъде предоставен доклад от лекуващия лекар, както и болничен лист.

3. Ако играчът е дал положителна проба за Covid-19 след 1 август 2021 г. При заболяване ваксинационният процес би могъл да се забави с до 6 месеца.

4. Ако играчът е получил усложнения след ваксиниране с предходна доза в случай, че за тях не е имало друго основание, както и че друга от одобрените ваксини не е била налична.

5. Ако играчът би могъл да бъде опасен за себе си и околните в хода на ваксинационния процес. Визират се случаите, в които ваксинираният страда от хронични психични отклонения.



В специално изявление по темата ръководството на Tennis Australia разкри, че молбите за позоваване на медицинско изключение се разглеждат на два етапа от две различни комисии. В първата влизат експерти от областта на имунологията и инфекциозните болести, както и общопрактикуващи лекари. Ако те одобрят молбата, тя се придвижва към втора комисия, наречена Независим съвет по медицински изключения, в която влизат назначени от правителството здравни експерти.

От ръководството на австралийската федерация са категорични, че молбата на Джокович е разгледана точно толкова стриктно, колкото и всички останали. Те отбелязаха още, че за да бъде защитено правото на неприкосновеност, документите, предоставени от федерецията на медицинската комисия, са били анонимни и лекарите не са знаели чие здравословно състояние анализират, когато са вземали решенията си.


Джокович има 20 титли от Големия шлем, с колкото са Роджър Федерер и Рафаел Надал.
Той е и рекордьор по титли от Australian Open, като ще опита да стъпи на върха за десети път.

Феновете определиха решението като срамно и позорно за цялата австралийска политическа класа, която в продължение на толкова месеци се гордее с мерките си. В Автралия действат едни от най-строгите ограничения срещу разпространението на Ковид 19.