Автор
Ева Григорова

Будите се нощем? Вижте каква е причината

В китайската традиционна медицина прекъсването на съня е симптом на негативно емоционално състояние, което може да се отрази на здравето. За да разшифровате сигналите на тялото си, трябва да обърнете внимание на часа, в който се събуждате. В тази статия ще намерите обяснение именно за вашите прекъсвания на съня, както и някои упражнения, които ще ви помогнат да спите по-добре.

В китайската традиционна медицина се смята, че емоциите са пряко свързани с физическото здраве. Например, тъгата така променя стойката (гръдният кош се свива напред и затваря), че работата на белите дробове се затруднява. Те нямат достатъчно място, поради което кръвоснабдяването в тях се влошава и тъжният човек става по-податлив на различни възпалителни процеси на дихателните пътища.


В западната медицина тези взаимовръзки се изучават в рамките на психосоматичната медицина. Например, доказано е, че човек, склонен редовно да избухва в ярост, по-често страда от стомашни заболявания.

Въз основа на вековни наблюдения в китайската медицина е била разработена система за диагностика и лечебни препоръки как чрез наблюдение на емоциите си да забележите едни или други нарушения в здравето си и да коригирате емоционалния си фон, за да се предпазите от болести.

От 23:00 до 01:00 - разочарование

Емоцията на разочарованието в източната традиция е свързана със здравето на жлъчката, а работата на всеки орган на свой ред е свързана с времето. Нощем мозъкът се занимава с възстановяване на всички органи и системи – ние спим и без наше участие вегетативната нервна система има възможността да възстанови всичко, което се е нарушило, изтощило или уморило.

Времето за активно възстановяване на жлъчката се пада около полунощ. Ако по това време човек не може да заспи или внезапно се събужда, това показва, че той вижда в живота си поводи за разочарование. Тези мисли пречат на здравия сън и на фона на тази емоция страда жлъчката. Или пък обратното – вече имате заболяване на жлъчката и заради това започвате да изпитвате разочарование. И това е възможно. Душевните терзания ще отстъпят, ако излекувате жлъчката си. Специалист по китайска медицина може да ви помогне да разберете кое е първопричината и кое следствието. Ако обаче не можете да намерите такъв специалист, може да си помогнете сами.

Упражнение

В китайската медицина съществува понятието „ци“ – жизнената енергия, която циркулира по тялото. Когато изпитваме мъчителни емоции, енергията се издига нагоре. За да уталожим емоциите си, трябва да я спуснем надолу, в зоната на корема.

Как се прави това? Представете си, че имате в себе си поток - жив, искрящ и течен поток, който следва ръцете ви (всъщност енергията следва вниманието, а ръцете са най-добрият инструмент да привлечете и фокусирате вниманието си). Настанете се в полуседнало положение на леглото, сложете длани срещу лицето си и си представете, че хващате тази енергия и я повличате надолу с ръце. Бавно и внимателно дланите се спускат от лицето надолу по тялото до корема, заедно с енергията. Повторете това движение няколко пъти, докато не усетите, че ви се доспива.

От 01:00 до 03:00 - гняв

Човек, който се събужда против волята си между един и три през нощта, иска да заспи пак, но не може, е склонен към гняв. Тази емоция е свързана със състоянието на черния дроб. Причината отново може да се корени както в самата емоция (която рано или късно ще се отрази на черния дроб), така и в едно или друго заболяване на черния дроб, което генерира гняв. Ето едно упражнение за самостоятелна работа.

Упражнение

За да заспите между 01:00 и 03:00 ч. се препоръчва да пиете хладка вода, за да успокоите огъня на гнева. Добавете към това и отпускащи практики, например цигун-комплекса за гръбнак Синшен.

Изпълнението на комплекса отнема 15 минути, като помага да се спусне енергията надолу, да се понижи градусът на страстите и да се отпусне тялото дотолкова, че да поиска да спи. След като приключите с упражненията, легнете да спите, но без устройства, книги или други разсейващи фактори. За хора със сериозно и почти клинично безсъние има и по-разгърната методика. Лягайки си в леглото си обещайте „Ако не успея да заспя до 15 минути, ще стана и ще повторя практиката“. Максимум след втория път ще заспите като бебе.

От 03:00 до 05:00 - тъга

Емоцията на тъгата е свързана със състоянието на белите дробове. Човек, който се събужда редовно между три и пет часа сутринта, е добре да се погрижи за белите си дробове – да откаже цигарите (ако пуши) и да започне да ходи на плуване (ако няма противопоказания). Разбира се полезни ще са и упражненията и търсенето на методи за активно отпускане – например Синшен, цигун за гръбнака, който помага да се отпусне гръдният кош и да се установи по-дълбоко, равномерно и правилно дишане.

Когато гръдният кош се отвори, човек започва да диша пълноценно, поводите за тъга намаляват, а пристъпите ѝ започват да минават по-леко. Какво да правите нощем, ако нямате басейн наблизо и не можете дори да запалите цигара?

Упражнение

Седнете на стол, облегнете се на облегалката, леко отметнете глава назад и вдигнете ръце настрани. Направете от това положение няколко вдишвания и издишвания. Проследете какво още можете да отпуснете в тази поза, за да диша тялото ви по-леко и свободно. Колкото повече се отпускате и колкото по-дълбоко дишате, толкова повече ще ви се доспива. Поддайте се на това чувство и си легнете.

Ако изведнъж нощем се натъжите наистина, това е повод (въпреки съветите на диетолозите!) да хапнете нещо сладко, което ще ви помогне да се отърсите от нервното напрежение. Преди да изпълните упражнението, се поглезете с някой сладък и полезен сушен плод. После подишайте – и със сигурност ще имате безметежен сън.