Автор
Весела Георгиева

Щастието е пътуване, а не крайна цел - не го забравйте!

Изследване, публикувано в Emotion, установило, че опитвайки се да бъдете по-щастливи, когато вече сте щастливи - може да работи срещу вас и да причини по-високи нива на нещастие. Както пишат изследователите, оценяването на щастието може да бъде самоунищожително, защото колкото повече хората ценят щастието, толкова по-вероятно е да се почувстват разочаровани.

Резултатът е форма на това, което обикновено е известно като „токсична позитивност“. В някои случаи токсичната позитивност включва опит да убедите някого, че всичко е наред, вместо да слушате и да съчувствате и да им позволите да се справят със сериозен проблем по по-естествен и здравословен начин.



Дайте приоритет на позитивността, а не на щастието. Изследователи, провели проучване от 2020 г., публикувано в Journal of Positive Psychology, са установили, че хората, които ценят щастието, които са очаквали да бъдат щастливи, са склонни да се борят, когато са изправени пред отрицателни емоции. И се чувстват неуспели. А хората, които дават приоритет на позитивността, виждат негативните емоции като част от живота. Резултатът е по-голяма степен на емоционално разнообразие.

Както показват изследванията, изпитването на положителни емоции и отрицателни емоции е съществен аспект на цялостното здраве и субективното благополучие.

Понякога ставаш. Понякога падаш. Това, което има значение, е да работите през паденията, за да вървите нагоре. Или както биха казали стоиците: макар че не можете да контролирате какво се случва с вас, можете да контролирате как реагирате. Съсредоточете се върху това как реагирате, когато нещата не вървят както трябва. Фокусирайте се върху това, което можете да направите, а не върху това как се чувствате и в резултат на това в дългосрочен план всъщност ще се почувствате по-щастливи, пие Obekti.



Дайте приоритет на бъдещото щастие. Дайте приоритет на поведението в момента, което вероятно ще доведе до бъдещо щастие. Помагайте на другите. Упражнявайте се. Работете за постигане на дългосрочна цел. Изграждайте навици, които ви правят по-здрави, по-богати и по-мъдри.

Накратко, гледайте на щастието като пътуване, а не като дестинация. И като страничен продукт от това, което правите, а не от това кои сте.