Автор
Ева Григорова

Какво е платонична връзка и подходяща ли е тя за вас?

В Америка започват да се появяват все повече платонични връзки, а както знаем тенденциите там често се прехвърлят и у нас след няколко години. Именно затова решихме днес да ви разкажем повече за този вид отношения.

Ейприл Лий и Рене Уонг се срещат още в училище, а изненадващо искрата между двете приятелки не пламва веднага. Първоначално те прекарват повече време заедно, защото така им е удобно, а с времето отношенията им стават все по-силни. Днес те определят себе си като “платонични партньори в живота”. Но какво всъщност означава това?

Платоничната връзка комбинира в себе си емоционалните интимност и отговорност, която хората често имат към най-добрите си приятели, но в съчетание с ангажиментите, които идват с брака, а именно подялбата на домакинските задължения, финансово партньорство, изграждането на семейство заедно.

“Нямаме сексуални отношения обаче” - уточняват двете млади момичета.

Двете живеят под общ покрив в Лос Анджелис, имат обща банкова сметка и планират, ако един ден някоя от тях реши да има деца, да го направят също заедно.

Ейприл и Рене допълват, че изпитват дълбока любов една към друга, но не в романтичния смисъл на понятието.

“Обичам начина, по който Ейприл разсъждава и как ме предизвиква, но и това как ми осигурява сигурно пространство, в което да правя грешки” - казва 24-годишната Рене.

“И аз обичам начина, по който Рене мисли, както и колко е непредсказуема с чувството си за хумор. Нейната емпатия е изключителна и освен това винаги ме уверява, че е нормално да имам силни чувства” - допълва Ейприл.


А каква е разликата между връзката между най-добри приятелки и техните отношения?

“Разликата е в това колко сме посветени една на друга. Всяка от нас слага другата над романтичните си партньори, другите приятели, дори и над семейството си, защото смятаме заедно да градим бъдещето си.” - разяснява Ейприл.

Двете момичета са от Сингапур и споделят, че решили да превърнат приятелството си в платонична връзка, след като им се наложило да прекарат дълго време разделени и именно в този период разбрали колко важни са всъщност една за друга. Когато Ейприл решила да се премести в Лос Анджелис, заради образованието си, двете дами продължили да поддържат връзка от голяма дистанция, но това не им било достатъчно и Рене решила също да емигрира в Америка.

“Когато имахме ограничено време заедно се стремяхме да бъдем осъзнати, за да си помогнем една на друга в развитието. Не само да си говорим като стари приятелки, но и активно да допринесем за израстването си. Не само да попитаме “Как си?”, но и “Какво научи от това?” - допълват двете момичета.

Така Ейприл и Рене попадат на онлайн обществото на платоничните партньори и намерили подходящото понятие, което да опише техните отношения. Днес двете поддържат и Tik Tok канал, в който говорят открито за платоничните си отношения и отговарят на любопитни въпроси, като например “Спят ли в едно легло?”. Ще ви подшушнем, че отговорът е “не”.

“Това да съм в платонични отношения буквално отвори нов свят пред мен. Освободи ме, за да мога да преследвам своите академични и кариерни цели, без да се чувствам вързана в някакви отношения и в същото време имам сигурността на партньорството.” - разказва Ейприл.

“Платоничната връзка ми позволява и да търся романтични отношения по естествен начин, без натиска да се женя, защото се чувствам самотна. Смятам, че това доста подобри любовния ми живот и че в момента мога да имам всичко.” - допълва още момичето.

Ейприл и Рене са свободни да излизат с други хора на срещи, а освен това и двете са бисексуални. Ейприл има романтичен партньор, който живее в Ню Йорк, а Рене все още няма романтична връзка.

“Смятам, че хората които привличаме или ни разбират, или са любопитни за нашето партньорство. Това, че сме заедно премахма и напрежението, което създават всички очаквания в една връзка, това ни позволява да се фокусираме върху романтичното свързване.” - разяснява Рене.

“Едно от най-важните неща, на които ме научиха нашите отношения е, че не трябва да избираме партньора в живота си единствено на основата колко романтично влюбени сме в него. Има изключително много критерии за това. Някой може да бъде изумителен любовник, но ужасен съквартирант или пък да не може да се разчита на него финансово, може пък да има различни от твоите ценности, които да нямат значение докато сте в началото на любовните си отношения, но пък точно това да ти даде бонус точки, когато искате по-късно да създадете семейство” - казва Ейприл.

“Нормалните срещи изискват романтичния ти партньор да отговаря на множество критерии - да бъде най-добрият ти приятел, твой любовник, да ти дава финансова подкрепа, потенциално да бъде добър родител, добър съквартирант … “ - допълва тя.

Платоничните отношиния са подходящи за вас, ако:

- Не се притеснявате да разчупите общоприетия модел

- Сте готови да имате партньор, с който да нямате интимни контакти

- Смятате, че е възможно детето ви да израстне без да имате любовна връзка с другия му родител или бихте осиновили дете

- Сте готови да не живеете заедно с романтичния си партньор

- Предпочитате свобода на отношенията, но едновременно с това искате да бъдете сигурни, че имате партньор, на когото да разчитате