Автор
Весела Георгиева

Пет знака, че излизате с психопат и как да си тръгнете, без да ви разбият сърцето

Срещали ли сте някого, който ви накара да се почувствате като най-специалният човек на света? Изпълнени с възхищение и обич, те ви казват: „Ти си точно това, което търсих. Ти си моето щастие до края на живота си." И после изведнъж осъзнавате, че сте в супер токсична връзка и че партньорът ви е психопат!

Мади Анхолт ни съветва как да се освободим от партньора си психопат в новата си книга.

Няколко седмици след като сте станали гаджета, вие се чувствате късметлии. Най-накрая сте щастливи. Животът ви никога няма да бъде същият. Всъщност, много сте прави! Защото току-що сте си паднали по психопат.

Да, този хладен, харизматичен човек, който се е влюбил във вас, е психопат. Без съмнение, когато чуете тази дума, ще си помислите за серийни убийци със зли очи, дебнещи в слабата светлина, или учтиви бизнесмени със сенчести алтер-его. Но истината е много по-тревожна - и аз научих това по трудния начин, казва авторката. Психопатите са прикрити. Всъщност, един на всеки 100 от нас е психопат.



Психопатите са по-очарователни и по-примамливи от обикновения човек.


Те са майстори манипулатори и имат една единствена цел - да унищожат живота ви. Като начало те научават всичко необходимо, за да ви спечелят.

Ако трябва дапромените външния си вид, те могат да ви помогнат. Ако ви липсва увереност в кариерата, те ще ви помогнат. от каквото и да имате нужда, те могат да ви помогнат - защото са най-добрите актьори в света.

Това се нарича любовно бомбардиране. Може да ви обсипят с безкрайни подаръци и скъпи уикенди или да ви ласкаят до припадък. Но фасадата пада бързо.



Те ще спрат да ви канят навън, ще започнат да ви правят отегчителни забележки и ще ви нарекат параноик.

А вие ще се чудите дали не си въобразявате, убедени, че бавно губите ума си.

Психопатът измисля спомени и обърква вашата реалност. Постепенно вашият свят става все по-малък. Казват ти, че приятелите ти са безполезни, семейството ти не е по-добро. Те дори твърдят, че вашият домашен любимец ги гледа смешно.

Отчаяно да ги успокоите, вие започвате да се изолирате от живота на всички. Всички, тоест, освен тях. Сега сте само вие и психопатът.

Прекарах почти десетилетие, прескачайки от една контролираща връзка в друга. Когато стигнах дъното, бях без душа и почти безжизнена. Но цикълът с всички тези психопати беше същият. Имаше три фази: разграничаване, обезценяване, изхвърляне.

След като веднъж са ви спечелили, те ще ви прегазят - ще сте жертви на съкрушителна критика, маскирана като комплименти. Примерите могат да бъдат: „Ти си много по-хубава без грим“ или „Чудесно е, че ти е предложено повишение, но си мислех, че ще го дадат на някой с повече мозък“.


Вашето самочувствие ще започне да ерозира. Ще свикнете с това чувство - да обикаляте на пръсти около настроенията им.

Това е фазата на обезценяване. Може да минат седмици, месеци, години или десетилетия на връзката.

Как можете да спрете това престъпление спрямо вас?

Останете сами. Повярвайте си. Имате нужда от по-високо самочувствие. Потърсете партньор, който ще ви защитава, обича и цени. Важното е обаче първо да постигенете мир със самите себе си.

И докато не откриете истинската любов - лесна, здравословна и истинска, по-добре стойте сами. И се научете да се обичате.