Автор
Ева Григорова

Легендарният Eрих фон Деникен: Заради неговите извънземни от древността ортодоксалната наука го „разкъсва” на парчета, лежи и в затвора

Един от филмите, които през 70-те години на миналия век буквално разтърсват целия свят, е „Спомени от бъдещето”. Виновник за появата му е швейцарецът Ерих фон Деникен.

Работил е като мениджър на хотелска верига в меката на глобалистите Давос. През далечната 1968 г. написва първата си книга – „Колесниците на боговете”, която безброй издателства първоначално отказват да издадат. Католическият Запад я смятал за скандална. Най-накрая едно малко германско издателство я публикува. И скоро тя се превръща в световна сензация, бързо след това Германия създава филм по нея.

View post on Instagram
 

Деникен е учил в католическо училище, където по обясними причини се е наблягало много на изучаването на Библията. През последните 2000 години милиарди са чели Светото писание, но малцина са онези, които са чели и между редовете й. На Деникен му прави впечатление, че особено в Стария завет, буквално са описани срещи на хората с извънземни. Невероятните технологии, които съпътствали тези срещи карали древните да възприемат съществата в тях като богове, а извънземните кораби описвали с наличния си тогава речник – като колесници, които идват от и отлитат в небето.

Катапулт за развитието на тези възгледи на Деникен станали скалните рисунки в региона Тасили в Северна Африка на кръглоглави същества, които приличат на извънземни.

Така Деникен създава своята теория за палеоконтактите, според която, накратко казано, човечеството от древни времена е посещавано от високо развити извънземни цивилизации.

View post on Instagram
 

Те са наблюдавали и напътствали развитието на човека, а според някои дори са моделирали и гените му, с което иначе не може да се обясни странният и рязък скок в интелектуалното и технологично развитие на Хомо сапиенс. Ние дори не можем да си представим колко малко общо имаме вече с живота дори само от преди стотина години.

Нещо повече, негови последователи твърдят, че модерните технологии като компютрите, и удивителното развитие на комуникациите през последните десетилетия също са подарък на човечеството от „горе”. Деникен започва да обикаля целия свят в търсене на артефакти, които да доказват теорията му. И ги намира по цялата ни планета.

View post on Instagram
 

Ортодоксалната наука обаче буквално се опитва да го разкъса на парчета. Намират някои грешки в книгата му, за които той по-късно си признава. Германският вестник „Зюдойче цайтунг” пише за него: „Този човек създаде наука, която се основава на вярата, а не на доказателствата”. Но основен контрааргумент на феновете на теорията за палеоконтактите е, че в древната, а и по-нова история на човечеството има артефакти и събития, които не могат да се обяснят от ортодоксалната наука. И поради това просто се премълчават.

Деникен никога не се отказва от убеждението си, че в древни времена, а и досега, Земята редовно е посещавана от развити извънземни цивилизации. На връщане от една от поредните си експедиции по земния глобус го арестуват на летището и го вкарват в затвора по обвинение за злоупотреба със служебни средства. Лежи няколко месеца, но го освобождават предсрочно.

View post on Instagram
 

Докато официалната наука продължава безмилостното да го критикува и да му се присмива, теорията му за палеоконтактите взриви хиляди умове по цялата земя, които упорито и отговорно продължават да провеждат свои проучвания по темата .

Деникен отдавна стана незаобиколим фактор. Издаде 17 книги, преведени на 32 езика в 60 милиона екземпляра (по данни от преди няколко години.) А документалните канали като „Нешънъл джиографик” „Хистори” и „Дискавари” създадоха цели поредици с негово участие, в които той представя и нови доказателства в подкрепа на теорията си за палеоконтактите.

Твърди се, че той отдавна е станал милионер от тази си активност, но самият Деникен казва, че наистина изкарва добри пари, но не е богат, защото всичко влага в нови експедиции, които са скъпи. Живее в малко швейцарско селце. Той прехвърли 86 –годишна възраст, но казва, че Бог го обича, затова продължава да е все още жив и активен.

Където и да се появи след него вървят хиляди последователи. Критиците му твърдят, че това неговото не е научна теория, а модифицирана религия. Но той самият, усещайки екзалтираността на феновете си казва, че ще се обърне в гроба, ако някой се опита да превърне делото му в култ или религия.

Сега в Швейцария има изградена голяма зала, в която Деникен понякога изнася беседи, но не само той – тя е средище, в което се събират привърженици на теорията за палеоконтактите и уфолози от цял свят.