Автор
Весела Георгиева

Красивите жени са с по-здрава имунна система? Сериозно ли?

Направено наскоро проучване откри доказателства, според които има връзка между физическата привлекателност и функционирането на имунната система, съобщава "Сайънс Алерт".

Според изследователите, техните открития показват, че "съществува връзка между привлекателността на лицето и функцията на имунната система".



И въпреки че представите за красота не са толкова ясни, някои учени предполагат, че чертите на лицето, считани за привлекателни, всъщност могат да бъдат маркери за добро здраве, което означава, че нашето привличане към тях може да бъде от полза за оцеляването на нашето потомство. На теория това е интригуваща идея, но липсват качествени доказателства. На този фон авторите на настоящото проучване твърдят, че тяхното изследване е най-обстойното по темата до момента.

При анализа на резултатите авторите установили, че хората, чиито лица са били възприемани като привлекателни, са имали относително по-здрава имунна функция, особено по отношение на бактериалния имунитет.

И нещо интересно - основната функция на привлекателността на лицето може да е свързана не толкова с избягването на болен партньор, колкото с избягването на партньор, който може да повлияе на здравето на бъдещото ви потомство - коментират специалистите.



Проучването разкрива и някои интересни полови различия. Мъжете, например, са по-склонни да бъдат считани за привлекателни, ако техните естествени клетки убийци са високо функционални. Тези клетки са от решаващо значение за изчистването на организма от вирусни инфекции.

Жените, от друга страна, които са смятани за по-привлекателни, са показали по-бавен растеж на бактерии в плазмата, което е свързано с нивата на минерали, глюкоза и антитела в кръвта.

Резултатите сочат, че привлекателността на лицето може да е свързана с имунни фактори, които могат да се предават в гените, но това не означава, че няма и културни фактори, които да влияят на индивидуалните възприятия за красота.

Или с други думи казано - истината е някъде там...