Автор
Весела Георгиева

Защо Хари се страхува да посети родината си с Арчи и Лилибет?

Адвокатите на британския принц Хари казаха на съдебно изслушване в петък, че принцът няма желание да доведе децата си в родината си, защото няма да е безопасно, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Хари оспорва в съда отказа на британското правителство той сам да плати за полицейска защита, когато е във Великобритания.

View post on Instagram
 

Старши членове на британското кралско семейство получават полицейска охрана с парите на данъкоплатците, но Хари загуби това право, след като със съпругата си Меган се оттеглиха от кралските си ангажименти и се преместиха в САЩ през 2020 г.

Хари, който е херцог на Съсекс, иска да може сам да плаща за полицейска защита с аргумента, че личната му охрана от САЩ няма нужните правомощия в чужбина, нито достъп до британска разузнавателна информация.

View post on Instagram
 

От британското правителство казаха, че е неподходящо да коментират правна процедура. По време на изслушване във Висшия съд в Лондон адвокатката на принц Хари Шахид Фатима заяви, че херцогът "не се чувства в безопасност, когато е във Великобритания заради мерките за сигурност, прилагани спрямо него".

"Ясно е, че той иска да се върне и да види семейството и приятелите си, да продължи да подкрепя организациите, които са близо до сърцето му", каза тя и добави, че Великобритания е и винаги ще бъде неговият дом. Хари, който живее в Санта Барбара, Калифорния, не присъства на предварителното изслушване в лондонския съд, разгледал аргументите и на двете страни по случая.

Кралицата мълчи по темата.