Автор
Мария Здравкова

Голяма гордост! Пловдив избран за най-романтичен град

Красивият Пловдив се нареди сред победителите в престижна класация. Градът под тепетата зае четвърто място в класацията “Най-добра европейска дестинация” за 2022 г., като пред него са само победителят Любляна в Словения, Марбея в Испания (2-о място) и Амиен във Франция (3-о място). На пета позиция е поставен белгийският град Льовен. Всяка от тези пет красиви дестинации има правото да се именува "Най-добра европейска дестинация 2022" във всички свои комуникационни материали, медийни изяви и уеб сайтове. Пловдив ще може да споделя тази титла и официалното лого със своите партньори, местни хотели и ресторанти, туристически бюра и магазини.

View post on Instagram
 

Туристи от над 182 държави отредиха на втория по големина български град и челна позиция в подкатегориите за "Най-добра културна дестинация в Европа 2022" и "Най-романтични дестинации в Европа", както и в категорията "Най-добри винени дестинации в Европа"

В тазгодишното 13-o поред гласуване участваха над 528 хил. души, като почти половината гласове са на туристи извън Европа. Гласовете за Пловдив са 51 024, като за сравнение за първия, Любляна, те са 75 642. Според Максимилиен Лежен, главен изпълнителен директор на European Best Destinations, Пловдив е и "най-гласуваната българска дестинация от началото на това съревнование през 2009". През 2016 г. Пловдив отново попадна в тази класация и се нареди на третото място, точно след хърватския Задар и гръцката столица Атина.

View post on Instagram
 

Тази година след Пловдив се наредиха градове като Лондон (Великобритания), Истанбул (Турция), Прага (Чехия), Атина (Гърция), Виена (Австрия) и дори Рим (Италия).