Автор
Весела Георгиева

'Ла Скала' заплаши руски диригент с уволнение, ако не се дистанцира от действията на Путин

Миланският театър "Ла Скала" изисква руският диригент Валери Гергиев да призове за мирно разрешаване на ситуацията около Украйна — в противен случай заплашва да го отстрани от сцената. Той дирижира изпълнението на операта "Дама пика", която по план трябва да се играе от 5 до 13 март.

Призивът е бил изпратен до диригента от ръководството на театъра, което включва кмета на Милано Джузепе Сала, съобщава италианската агенция АНСА, цитирана от "Сега".

View post on Instagram
 

"В "Ла Скала" поставяме "Дама пика" под диригентството на Валерий Гергиев - човек, който не крие близостта си с руския президент Владимир Путин, и вярваме, че той трябва ясно да определи позицията си и да се противопостави на нахлуването [в Украйна]. В противен случай ще трябва да прекратим сътрудничеството си", цитира АНСА думите на Сала.

Художественият ръководител и генерален директор на Мариинския театър Валерий Гергиев е редовен гост-диригент в "Ла Скала" от много години. Наскоро изпълненията му с Мариинския оркестър бяха отложени, заради заразяването му с коронавирус. В сряда вечерта трябва да се върне на диригентския пулт в Милано с "Дама пика".

View post on Instagram
 

Гергиев е много популярен и сред българските меломани и е гостувал нееднократно у нас.