Хиляди руснаци се изправиха срещу инвазията: Мир за Украйна (Снимки и Видео)

След нахлуването на Русия в Киев вчера, руският народ не остана безучастен към случващото се. Хиляди руснаци излязоха на антивоенни протести в десетки градове.

Според руския сайт „Медуза“, позоваващ се на организацията ОВД-Инфо, която следи за арестите на хора в Русия по политически причини, общо в 44 руски града е имало демонстрации срещу решението на Кремъл да атакува Украйна. Най-масовите от тях са били в Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург.

View post on Instagram
 

Според официални данни става въпрос за около 1500 души, но е възможно броят на протестиращите да е бил много повече. По наблюдения на кореспондент на ТАСС в шествието в Москва са участвали няколко десетки души. Участници в протестите в Санкт Петербург твърдят, че са били няколко хиляди.

Демонстрантите скандирали "Не на войната, свобода на политическите затворници", „Русия и против войната“, "Войната не е нужна на никого, освен на Путин", „Мир за Украйна“, „Путин - Нюрнберг“. Хиляди тежко екипирани полицаи са били изпратени да спрат митингите. По последни данни близо 1000 души са били задържани, като само над 400 от тях са в Москва. Сред задържаните има и журналисти, посочва АФП.

Протестиращите са предимно млади хора, става ясно от качени в социалните мрежи вдиеа.

Междувременно в отворено писмо руски журналисти осъждат строго „специалната военна операция“ в Украйна, обявена сутринта на 24 февруари от президента Владимир Путин, съобщи „Новая газета“. Акция, която бе определена от наблюдатели като повече от смела, и тъй като надзорният орган – Роскомнадзор, предупреди медиите да публикуват само официална информация. В противен случай те били заплашени от глоба до 5 милиона рубли (55 000 евро).

На руската атака срещу Русия се противопоставиха и повече от 100 местни депутати от различни градове на Русия, сред които Санкт Петербург, Москва, Самара, Велики Новгород и др., посочва още медията. Те изразиха тревогата си, че войната в Украйна ще доведе до разруха и болка от катастрофални размери, до хиляди жертви, а Русия ще бъде изолирана и цените ще скочат главоломно. В края на писмото депутатите призовават народът на Русия да не участва в агресията и да не мълчи.

View post on Instagram
 

Протестите не са разрешени от властите и полицията „ще вземе необходими мерки за гарантиране на обществения ред“, се казва в съобщение на руското вътрешно министерство, в което се подчертава още, че законът предвижда затвор за предизвикване на масови безредици и за съпротива срещу властта. „Припомняме ви, че призивите за участие и самото участие в подобни неразрешени действия водят до тежки съдебни последствия“, гласи предупреждението.

Междувременно протести срещу руската инвазия се провеждат и в много градове по света. Демонстранти, изразяващи негодуванието си от военните действия на Русия, излязоха по улиците на Лондон, Берлин, Мадрид, Варшава, Стокхолм, Копенхаген, Барселона, Истанбул, Солун, Токио и други.

View post on Instagram
 

Четете още: Зловещият първи ден от войната в Украйна в снимки