Автор
Пепа Попова - Пепита

Белите панталони – основен тренд в колекция Max Mara есен-зима 2022

Kолекцията на Max Mara за есен/зима 2022, представена в рамките на Седмицата на модата в Милано, съчетава модернизъм с класическа елегантност и силно подчертана женственост.

Основният източник на вдъхновение за Ян Грифитс при създаването на колекция есен-зима 2022 е представителката на дадаизма - художничката Софи Тaубер-Арп. Дадаизмът възниква по време на Първата световна война и служи на своите последователи като форма на протест срещу жестокостта и враждебните действия. Грифитс заимства орнаменти и палитри от колажите на Teuber-Arp – в колекцията червеното съжителства с бежово и черно, жълто и оранжево, бяло и кафяво. А силуетите са взаимствани от нейните кукли, създадени за спектакъла „Кралят на елените” – оттам и толкова много макси поли.

Първата изложба, която видях в Лондон след локдауна, беше на Софи Таубер-Арп и това, което разпознах в нейната работа – освен факта, че беше жена, чиято работа беше забравена през последните четиридесет години – беше усещането за сливане на модернизъм и прагматизъм с това за приказна магия“, казва Грифитс.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Първото, което привлича вниманието е белият цвят – макар че би било по-справедливо да наречем произведенията на Teuber-Arp песимистично изкуство, в този случай колекцията, благодарение на ролята, отредена на белия цвят, по-скоро говори за оптимистичното настроение на дизайнера днес . В различните култури този цвят символизира обезоръжаващо благородство и в същото време сила и чистота. Неслучайно именно бялото се счита за цвета на мира и доброто. В колекцията има особено много бели панталони – Грифитс предлага да играете с контраста и да ги комбинирате с черен топ или да се облечете в бяло от главата до петите.

Модата, както всяко изкуство, отразява времето, в което живеем, така че подобна препратка като Teuber-Arp в мудборда на Грифитс е съвсем логична.

View post on Instagram
 
View post on Instagram