Автор
Woman.bg

Скъпи дами, ето как трябва да почиствате кожените си чанти

Чантите от естествена кожа са не само красиви и удобни, но и много здрави и можете да им се радвате наистина дълго време. Но за разлика от текстилните чанти, които в повечето случаи можете просто да изперете в пералнята, кожените дамски чанти имат нужда от малко по-специална поддръжка, за да изглеждат добре възможно най-дълго време. Превантивните грижи за тях ще запазят тяхната еластичност, ще предотвратят напукването и появата на петна. И ако наистина харесвате чантата си и искате да я използвате наистина възможно най-продължително, ето как специалистите ще ви посъветват да я почиствате и поддържате.

В ежедневната употреба на чантата по нея могат да се натрупат доста замърсявания – обикновено са от прах, кал, мастило, храна, мазнини. За да я почистите най-добре, важно е да започнете да третирате петното възможно най-скоро. И ако за прах или кал е достатъчна просто мека кърпа, то за останалите петна ще имате нужда от подходящо почистващо средство.



Как да не почиствате кожени чанти

Имайте предвид, че водата не е най-добрият приятел на кожата, така че избягвайте да почиствате кожени дамски чанти с вода. Ако все пак го направите, подсушете веднага мястото, без да използвате директна топлина (например от печка, сешоар или подобни).

Никога не употребявайте мокри кърпички – бебешки, антибактериални, на спиртна основа или каквито и да е други, които по принцип носите в чантата си.

Също така не използвайте препарат за кожа, ако не сте го изпробвали предварително на някое скрито място на чантата.

Почистване на петна

Ето някои домашни средства, с които може да използвате за почистване на петна от вашите кожени чанти.

Най-лесно е да използвате разтвор от бял оцет и вода в равни части. Просто бършете внимателно петното с мека кърпа в продължение на няколко минути.

Използвайте памучен тампон, който да напоите в изопропилов спирт, след което изтъркайте внимателно петното. Можете да използвате и с немазен гел за кожички на ноктите (не лакочистител) – потопете памучен тампон, оставете го върху мястото за една нощ и на следващия ден избършете с влажна кърпа.

По-специфичен препарат можете да си направите с паста от лимонов сок и винена киселина. Нанесете от пастата с мека кърпа, оставете да престои малко и избършете внимателно.

Петната от мазнина ще премахнете, като смесите равни части сода бикарбонат и царевично нишесте и поръсите обилно върху петното. Оставете да престои така няколко часа, за да може сухата смес да попие мазнината.

И тук важи правилото да изпробвате предварително на незабележимо място от чантата. Ако не успеете да премахнете петното така, най-добре посетете специалист.



Редовно почистване и поддръжка

Дори по чантата да няма петна, добре е да я почиствате редовно, за да запазите цвета и състоянието на кожата.

Можете да я измивате веднъж седмично с разтвор от мек шампоан и вода в съотношение 1:1. Потопете мека кърпа, избършете внимателно цялата повърхност, след което измийте добре препарата с друга кърпа, навлажнена в чиста вода. Внимавайте кърпите да не са мокри. Накрая подсушете старателно със суха кърпа така, че да не остане нито едно мокро място. За предпочитане е през цялото време да използвате бели кърпи, тъй като цветните могат да оцветят кожата.

(платено съобщение)