Автор
Люблена Папазова

И мъжът на Весела Бабинова влиза в сериал

Скоро зрителите ще видят два нови сериала по 12 серии, продуцирани от БНТ. Първият е „Вина“ на режисьора Виктор Божинов. Снимките му започват след месец в района на Сандански. Зрителите на БНТ ще гледат „Вина“ през есента на тази година. „Благодаря на Българската национална телевизия за това, че е основен стълб във финансирането и създаването на българско кино и телевизионни сериали. Имах щастието и късмета проектът „Вина“ да бъде селектиран на предишната сесия. Историята е ситуирана във винената индустрия, а персонажите в сериала са над 40. Неслучайно заглавието му е „Вина“ – ще говори за много неща, които се случват през човешкия живот и оставят тежък отпечатък. В главната мъжка роля ще видите Владимир Зомбори, а в главната женска роля ще бъде Елена Телбис.

Виктор Божинов

Всяка добра история има своя антагонист, като в сериала „Вина“ това е Михаил Билалов. Благодаря още веднъж за доверието към нашия екип.“, сподели режисьорът на сериала „Вина“ Виктор Божинов и издаде още едно име от звездния каст-Герасим Георгиев-Геро, чу Woman.bg. Владимир Зомбори е съпруг на колегата си Весела Бабинова, която в момента гледаме в друг сериал "Мен не ме мислете". Двамата имат една дъщеричка. Вторият сериал на БНТ „Войната на буквите“ по романа на Людмила Филипова е международна копродукция между БНТ, Ню Бояна Филм Студиос и Мотус Студио Интернешънъл (Италия), с изпълнителен продуцент Габриел Георгиев. него ще гледаме догодина. Сред текущите проекти на националната телевизия са още игралните филми „Дядо Въльо“ по книгата „Записки по българските въстания“ - със сценарист и режисьор Георги Дюлгеров,, „Връзка“ на режисьора Александра Боишина и „Четири достоверни истории за една абсурдна вечер“ на режисьора Георги Димитров, както и документалния филм – дебют „Съдия след игото“ на режисьора Мартин Геновски.

Емил Кошлуков

На специална пресконференция БНТ обяви началото на две нови редовни конкурсни сесии за телевизионни филми и сериали, и за копродукции и присейли. На специално събитие за медии и филмови дейци, с водещ Анна Ангелова, обществената телевизия представи приоритетите в програмното съдържание и отворените позиции за периода 2022 – 2023 г. Събитието се излъчваше на живо в сайта на БНТ и ще бъде достъпно в официалния YouTube канал на телевизията. „БНТ е най-големият продуцент на телевизионно кино в България. Филмопроизводството е ключов приоритет за нас, затова и за втора поредна година, след няколкогодишно прекъсване, отново предоставяме възможност на режисьори, сценаристи и актьори да създават качествени български филми.“, каза Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ.

Той обяви позициите в двете редовни конкурси сесии. За телевизионни филми и сериали – за позиция „Игрален сериал“ това са 24-сериен ситком, 12-сериен сериал (драма или криминална драма) и 6-сериен сериал – два проекта без предварително зададена тема и жанрова насоченост. В позиция „Игрален филм“ влизат пълнометражен игрален филм с времетраене 85 минути и късометражен игрален филм-дебют с времетраене 27 минути. В позиция „Документален филм“, кандидатите могат да участват с проект за късометражен документален филм-дебют с времетраене 27 минути. За копродукции и присейли – позиция „Копродукция“ включва два проекта за пълнометражен игрален филм, без предварително зададена тема и жанрова насоченост.

В позиция „Присейл“ могат да кандидатстват два проекта за пълнометражен игрален филм – единият с детско-юношеска тематика, а вторият – без предварително зададена тема и жанрова насоченост. В същата категория влиза и документален филм с времетраене 54 минути. „Подкрепата на българското кино е част от обществената мисия на БНТ. След толкова успешни заглавия за вече няколко десетилетия, в БНТ с гордост можем да кажем, че сме домът на българското кино. Стремежът ни е да продължим да създаваме условия за изява на талантливите български артисти.“, заяви програмният директор на БНТ, Маргарита Александрова.