Модата за един от любимите ми дизайнери Том Форд е огледало на обществото ни – къде културно се намираме и накъде отиваме. От 23 февруари насам се чудя какво точно отрзаява това наше съвременно огледало и какво иска да ни покаже? Иска ми се това огледало в 21 век да спре да отразява страх, несигурност, разделение, война. Искам това огледало винаги да отразява красота, единство, споделеност и мир. Мечтая мирът винаги да бъде на мода.
Големите в модата вече изразиха своята позиция и призоваха за мир.
Време е всички да вдигнем високо знака на мира...

Пацифисткият знак е един от най-разпознаваемите в света. Но малко хора знаят, че официалното му име е CND и още по-малко знаят историята му. Международният символ на мира е създаден през 1958 г. от британския художник и дизайнер, завършил Кралския колеж по изкуствата Джералд Холтъм.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Това лого е символ на ядреното разоръжаване и най-вече на Британската кампания за ядрено разоръжаване (Campaign of Nuclear Disarmament - оттук и абревиатурата CND). Явно е какви цели преследва тази кампания. CND насърчава едностранното ядрено разоръжаване на Обединеното кралство и се противопоставя на военни действия, които биха могли да доведат до използването на ядрени, химически или биологични оръжия в кралството. Художникът Холтъм, който е изобретил символа CND, не е служил в армията поради лични убеждения, което не му пречи да изрази мнението си по въпроса;

Бях в отчаяние. Дълбоко отчаяние. Нарисувах себе си: отчаян мъж с наведени ръце и разперени длани по маниера на селянина на Гоя пред разстрел. Формализирах чертежа в линия и го обиколих с окръжност."

Официалната версия казва, че “пацификът” изобразява две букви от семафорната азбука, затворени в кръг: D (Disarmament - разоръжаване) и N (Nuclear - ядрен). Има и друго предположение, че това не е нищо повече от гълъбово стъпало в кръг. И тази птица, както всички знаят, символизира световния мир. Или са пътища, които се сливат в едно. Изглежда, че те илюстрират обединението на всички държави и движения. Всички версии имат право на живот, важното е че “пацификът” е сред нас...
Художникът не е защитил изображението с авторски права, следователно всеки може да го използва по всякакъв начин. Оригиналната рисунка сега е в колекцията на университета в Брадфорд, а различните й вариации са видими и днес по време на протести, в изкуството и дори в колекциите на дизайнери.

Джеръми Скот може да се счита за абсолютен шампион в използването на знака в модата. Той го използва както в своята марка Jeremy Scott, така и в колекциите на Moschino, където е креативен директор от 2013 г., и в колаборацията си с H&M, която показа на света през есента на 2018 г. През годините Скот отпечатва логото CND върху тениски, бански костюми, панталони и якета, поставя го върху масивни цветни пластмасови колани и го превръща в гигантски обеци. Но може би най-лаконичния пример за използването на символа в историята на Moschino беше черна мини рокля, проектирана от предишния креативен директор на марката Росела Ярдини. Масивен златен CND знак, осеян с мънички перлени мъниста, действа като презрамки и украсява раменете на модела, който го носи на подиума по време на шоуто пролет/лято 2010.
Вижте тази и други визии, вдъхновени или украсени с емблематичния символ:


Рокля Moschino колекция пролет-лято 2010

Интересният дизайн не губи своята актуалност и днес.



Чанта Fendi, специална колекция на Barneys

През 2008 г. творческият директор на легендарния нюйоркски универсален магазин Barneys Саймън Дунан реши да отпразнува 50-годишнината на знака CND. За да разработи специалната колекция Peace and Love, Дунан привлече ключови играчи в модната индустрия: Албер Елбаз (тогава в Lanvin), Никола Гескиер (тогава в Balenciaga), както и Александър Уанг, Филип Лим и дори Карл Лагерфелд.
„Днес много хора не знаят, че тази символика е свързана с кампанията за ядрено разоръжаване“, казва Саймън Дунан пред The Guardian. "Знакът все още изпраща на хората положително послание за мир и любов." Намирането на снимки на пълната колекция е изключително трудна задача днес. Но интернет помни едни от най-ярките артикули - кожена багета Fendi с ключодържател CND, създадена за Barneys от Карл Лагерфелд.



Чанта Chanel, колекция пролет-лято 2015

Още един “пацифик” Карл Лагерфелд добави на чанта от колекция Chanel пролет-лято 2015. Надписът Make Fashion Not War и знакът CND са нанесени сякаш с черен маркер върху нея. Това шоу на Лагерфелд се превърна в истинска демонстрация - в края на шоуто всички модели се качиха на подиума с плакати - History is Her Story и Ladies First. Феминисткото движение беше ръководено от самия Карл, за когото подобна среда беше повече от органична.
Майка ми беше феминистка, така че реших, че би било чудесно да организирам демонстрация по тема, която познавам добре.

View post on Instagram
 

Пуловер Dior, колекция есен-зима 2018

Демонстрациите вдъхновяват и творческия директор на Dior Мария Грация Кюри, докато работи върху колекцията есен-зима 2018. Колекцията бе вдъхновена не от феминизма, а от младежките демонстрации от 1968г. в Париж, проведени на фона на икономически спад и довели до смяна на правителството във Франция. Дизайнерът го постави върху сив пуловер, който, между другото, се превърна в един от най-ярките елементи на тази колекция.



Сакото B-Rude от колекция пролет-лято 2007г


През 2005 г. британският музикант Бой Джордж решава да пусне собствена марка дрехи. Първата колекция B-Rude беше представена на модния подиум през 2004 г., а през 2006 г. самият изпълнител мина по подиума в един от най-впечатляващите артикули на марката - черно яке, украсено с масивни пацифистки знаци, изработени от малки кристали.
„Всяко мое нещо носи определено послание“, каза тогава Бой Джордж. Какво бе посланието на това сако е очевидно. Въпреки че самият дизайнер не беше толкова миролюбив. През 2007 г. той беше осъден на 18 месеца затвор за нападение над проститутка. И въпреки че беше освободен от затвора предсрочно, той така и не се върна към модния дизайн.



H&M x Moschino, колекция пролет-лято 2019


Както вече казахме, Джеръми Скот използва знака CND в своите творби много по-често от своя предшественик в Moschino. Но любовта на дизайнера към този символ достигна своя апогей през есента на 2018 г., когато Скот представи на света колекция Moschino x H&M. Шоуто откри Джиджи Хадид – със златно пухено яке, обемна качулка, черни боти над коляното и буквално обесена с бижута с гигантски пацифик.

View post on Instagram
 

Топ Monse, 2022 г

“Възпитаниците” на Oscar de la Renta Лаура Ким и Фернандо Гарсия, които пуснаха марката си Monse през 2015 г., също използваха този символ. Между другото, този плетен топ е единственото нещо от цялата колекция, което все още можете да закупите. На официалния уебсайт на Monse той е представен във всички размери и струва $550.

View post on Instagram