Автор
Цвета Герчева

В дома на един лайфстайл редактор част 2: Мода, стил и малките тайни на порасналите момичета

Вече ви запознахме с нашата лайфстайл редакторка Ева Лъчезарова и нейния дом, хапнахме заедно сурови бонбони, опитах дори нейната рецепта за смути, която се оказа доста освежаваща. Сега вече дойде времето за втората част от интервюто и за още любопитни тайни в нашия проект “Добре дошли в моя дом”.

Днес тя ще ви разкрие още малко тайни и ще си говорим за една тема - любима на всички момичета - модата и дрехите!

- Ева, поговорхиме за това как се храниш и как организираш деня си, а каква е твоята тайна, за да спестиш време?

- Тук може би ще ви изненадам, но едно от основните неща, които ми пестят време, е по всякакъв начин да избягвам мултитаскинга. Вече е дори научно доказано, че човешкият мозък не може да прави ефективно няколко неща едновременно. Затова започнах да разделям деня си на малки блокове, в които съсредоточавам вниманието си само върху едно единствено нещо - оказа се, че така съм наистина значително по-бърза и дейна.

Преди смятах, че съсредоточаването върху една дейност е загуба на време, но с годините осъзнах, че вниманието е свързано с креативността и ако искаш да се свържеш с въображението си, дори когато избираш дрехите си за следващия ден, трябва да бъдеш съсредоточен само и единствено върху конкретната задача. Както казва любимият ми Екхарт Толе - "Как" е винаги по-важно от "какво".

Ето например, когато пускам пералня, се занимавам само с това да подбера правилна програма, да не съсипя любимия си кашмирен пуловер и да постигна накрая добър резултат. Което ми напомня, че май имам нужда от нова пералня, понеже старата вече сякаш няма функционалностите, от които имам нужда. Наскоро моя приятелка ми сподели, че дори имало модел пералня, която изпира дрехите по изключително щадящ начин, избирайки сама оптималните движения за съответните тъкани. Тя сама пресмятала теглото и усещала мекотата на дрехите, за да подбере правилната програма. Стори ми се наистина гениална идея!



- И като стана дума за дрехи, разкажи ни повече за своя гардероб?

- През последните няколко години отношението ми към дрехите доста се промени. Преди купувах хаотично всичко, което ми хареса в магазина, гардеробът ми преливаше, буквално ми беше трудно да го затворя и никога нямаше какво да облека. Вече залагам на по-малък брой дрехи, които обаче комбинирам доста по-лесно. Една от тайните е да селектирате дрехи от подходяща цветова палитра, които да си отиват. Сега всеки път, когато понеча да си купя нещо, първо мисля дали имам с какво да го комбинирам и ако отговорът е “не”, просто го оставям, дори и да ми е харесало изключително много.

Съобразявам се и повече с начина си на живот - обожавам да гледам модни дефилета, екстравагантни тоалети и обувки на ултра висок ток, но вече си давам сметка, че няма смисъл да дам голяма сума за нещо, което няма да ми влезе в употреба. Признавам си, че все още имам 3 рокли в гардероба си, които съм обличала по веднъж, но пък са толкова красиви, че душата ми се усмихва всеки път, когато ги видя.

- Сподели с нас малко повече подробности, как планираш дрехите си за седмицата?

Поради ограничения брой дрехи, с който разполагам, като за начало имам определен ден за пускане на пералня, който чинно си отбелязвам в чеклистовете, за които разказах в предишния материал. Предпочитам денят за пране да бъде през седмицата, за да не губя излишно време през уикендите. Обикновено се спирам на сряда и това се оказа доста удобен вариант. Идеята на поддържането на дома със списък е именно - това да вършиш всеки ден по нещо малко, за да си освободиш почивните дни.

След това задължително гледам прогнозата за времето за цялата седмица. В последните години то варира толкова много, че всички помним дни, в които сме били със зимно облекло, а на следващата сутрин времето е почти пролетно. След като се запозная с прогнозата, селектирам дрехите си за седмицата и ги слагам най-отпред в гардероба си, това ми помага да съм доста по-бърза сутрин. Случва се понякога да ми липсва вдъхновение, тогава винаги прибягвам до Pinterest и черпя идеи от там. Имам доста дрехи, които могат да се носят по няколко начина - например рокля-риза, която може да се носи като яке или пък като рокля, а това също ми помага да внеса разнообразие в гардероба си.

Планирам следващата пералня, която ще си купя да бъде със сушилня, защото нямам достатъчно място у дома за два уреда, а от друга страна бих спестила времето си за пране на половина. Иска ми се да има и бърза програма, която да мога да използвам в случаите, в които ми трябва да изпера нещо набързо. Съвсем скоро пък разбрах, че съществуват и модели, които премахват натрупаните алергени от тъканите, нещо наистина здравословно и полезно за всяко градско момиче. Истинска мечта!




- И за финал - имаш ли мотивиращ принцип, по който се стремиш да живееш?

- Пандемията доста промени голяма част от възгледите ми за живота и в този смисъл много ми допада следната мисъл: “Вместо да се чудите къде да прекарате следващата си почивка, създайте живот, от който няма да ви се иска да бягате.“ Това и стремежът ми вече в ежедневието, да бъда присъстваща и осъзната в нещата, които правя и да им се наслаждавам, независимо дали това е да пиша нов текст, да готвя или пък да пускам поредната пералня.

За забързано момиче като Ева, Woman.bg препоръчва нещо наистина иновативно в прането - новия модел на LG с 9/6 кг капацитет, макс. 1400 оборота / мин, който предлага изпиране и изсушаване Комбо c TurboWash™, AI DD™, WIFI. Звучи сложно, но всъщност тази пералня е вълшебница - слагате дрехите и ги вадите чисти и сухи. И има наистина всички функции, от които едно модерно момиче се нуждае. Повече за модела вижте ТУК

Снимка Ева: Ganka Mihaylova Photography

Останали снимки: Unsplash.com

(в материала има продуктово позициониране)