Автор
Ева Григорова

Истински шок на Оскарите: Уил Смит зашлеви Крис Рок на сцената! (видео)

94-тата церемония на наградите “Оскар” ще влезе в историята на кинематографията с нещо напълно неочаквано - Уил Смит зашлеви колегата си Крис Рок на сцената на Долби Тиътър в Лос Анджелис.



Причината бе, че в своя реч комикът сравни косата на съпругата му с тази на редник Джейн - популярната героиня, изиграна от Деми Мур, която е с обръсната глава. "Джейда, обичам те. "Редник Джейн 2" - нямам търпение да го гледам" - каза комикът. Яростната реакция на Уил бе предизвикана от неуместната шега за обръснатата коса на Джейда, която всъщност е принудена да избере тази прическа, защото страда от алопеция. Съпругата на Смит разкри публично диагнозата си през 2018-та година.



Церемонията бе излъчвана на живо в стотици държави, а след като получи шамара Крис Рок изпсува, а Уил Смит се върна хладнокръвно на мястото си в публиката, откъдето заяви: “Дръж името на жена ми далеч от ш**атата си уста”. Рок се опита да обясни шегата си, но видимо ядосаният Смит повтори същото изречение, на което комикът отговори: “Добре, това беше най-великата вечер в историята на телевизията”.


Малко по-късно 53-годишният Смит спечели първата в кариерата си статуетка “Оскар”, но сякаш новината за наградата бе напълно помрачена от шамара, който той зашлеви на Крис Рок. Уил получи приза за за най-добър актьор за превъплъщението си в образа на решителния баща на тенис шампионките Винъс и Серина Уилямс във филма "Методът Уилямс". Преди това той бе номиниран за “Оскар” за изключително силните си роли в "Преследване на щастието" и "Али". През 2015 г. актьорът се размина с трета номинация - за ролята си в "Шампионът". Демонстрираното към Уил Смит пренебрежение стана една от причините да възникне движението "Оскар"-ите са толкова бели".



По време на речта си Уил Смит се разплака и се извини на “Академията”, но не и на Крис Рок.

„Искам да се извиня на Академията, любовта те кара да правиш луди неща“ - заяви просълзеният актьор. Той допълни, че това че си холивудска звезда означава, че трябва да преглъщаш всеки път, в който някой се държи с неуважение към теб, да се усмихваш и да се преструваш, че всичко е наред. Смит каза още, че бащата на Серина и Винъс Уилямс Ричард е “безстрашен защитник на своето семейство.”, също като него. “Призванието ми в този живот е да обичам и за защитавам хората” - заяви още той.



“Изкуството имитира живота. Изглеждам като този полудял баща” - допълни актьорът.

След инцидента полицията в Лос Анджелис излезе с изявление, че Крис Рок не е подал оплакване срещу Уил Смит и за това не разследва удара, но ако комикът реши да потърси правата си, разследване ще има.