Автор
Woman.bg

Какво трябва да знаем за наследствеността при кръвното налягане?

Процесът, при който членовете на семейството предават черти от едно поколение на друго (чрез гени), се нарича наследственост. Въпреки че за наследствеността при високото кръвно налягане се споменава твърде рядко, фамилната анамнеза за артериална хипертония е считана за важен рисков фактор от години.

Проучване провеждано в продължение на 54 години, доказва, че гените имат значение и е много вероятно децата и внуците на хора страдащи от хипертония, също да страдат от високо кръвно налягане, в даден етап от живота си. Установено е, че децата на родители хипертоници боледуват от заболяването три пъти по-често, в сравнение с тези, които нямат генетична предразположеност.

Как да разберете имате ли фамилна обремененост и риск за развитие на хипертония?

Най-лесният начин да проверите дали гените ви носят риск от развитие на хипертония е да се поинтересувате от фамилната си анамнеза. Характерно е, че колкото по-рано се прояви хипертонията при родителя, толкова по-рано се проявява заболяването и при наследниците му. Обърнете внимание дали в семейството ви има артериална хипертония и кога се е развила тя. Така ще знаете има ли причина да се притеснявате и на каква възраст трябва да започнете да се грижите за себе си с повишено внимание.
Но не е ли по лесно да си направите генетичен тест? За съжаление – не. Няма един единствен ген, който да е отговорен за артериалната хипертония. Тя зависи от различни генетични фактори, които обуславят нарушенията в обмяната на веществата и проблеми в електролитния обмен.

Какво да направим ако имаме наследствена предразположеност към високо кръвно налягане?

Хипертонията се смята за хронично заболяване, което няма лечение. Трябва да проверявате редовно показателите си и ако в даден етап от живота си развиете високо кръвно налягане, вероятно ще имате нужда от лекарства, които да го поддържат в безопасен диапазон.

Важно е да споменем, че гените са важни, но не са всичко. Рискът от високо кръвно налягане може да се увеличи още повече, когато наследствеността се комбинира с нездравословен начин на живот. Част че хората с фамилна анамнеза за високо кръвно налягане, споделят не само общи гени, но и обща среда, както и други потенциално опасни фактори – поведение, здравна и хранителна култура, начин на живот.

Какво поведение увеличава риска от високо кръвно налягане?

Нездравословна диета

Диета с твърде високо съдържание на натрий ви излага на риск от високо кръвно налягане. По-голямата част от натрия, който приемаме, идва от преработени храни, като снаксове, колбаси и други преработени меса, затова е добре да ги избягвате. Приемът на недостатъчни количества калий също може да повиши кръвното ви налягане. Можете да си набавите калий чрез храната - бананите, картофите, бобът и киселото мляко имат високи нива на калий.

Старайте се диетата ви да включва основно пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, риба, птичи меса и нискомаслени млечни продукти.

Липса на физическа активност

Редовната физическа активност помага на сърцето и кръвоносните съдове да останат здрави и спомага понижаването на кръвното налягане. Умереният спорт способства за поддържане на здравословно тегло и може да ви помогне да държите хипертонията под контрол.

Умерената физическа активност от поне 150 минути седмично, е част от немедикаментозните мерки за редуциране на високото кръвно налягане.

Наднормено тегло

Наднорменото тегло предполага, че сърцето ви трябва да работи по-усилено, за да изпомпва достатъчно кръв и кислород в тялото ви. С течение на времето, това може да добави стрес към сърцето и кръвоносните съдове. Затлъстяването е свързано и с по-високи нива на "лошия" холестерол и триглицериди, както и с по-ниски нива на "добрия" холестерол.

В допълнение към високото кръвно налягане, затлъстяването може да доведе и до сърдечни заболявания и диабет. Комбинацията между здравословна диета и спорт, ще ви помогне да намалите телесното си тегло.

Твърде много алкохол

Всъщност алкохолът има свойството да разширява кръвоносните съдове и съответно, би трябвало да сваля кръвното налягане. Прекомерният прием на алкохол обаче, има свойството да повишава кръвното и е основен рисков фактор за възникване на хипертония.
Според Световната здравна организация мъжете, не трябва да приемат повече от 3 чаши алкохол дневно, или повече от 21 чаши на седмица. За жените тези стойности са – 2 чаши дневно, или 14 чаши седмично. С напредването на възрастта, тези количества трябва да се ограничат допълнително.

Употреба на тютюн

Употребата на тютюн увеличава риска от високо кръвно налягане. Пушенето може да увреди сърцето и кръвоносните съдове. Никотинът повишава кръвното налягане, а вдишването на въглеродния оксид, който се произвежда при пушене, намалява количеството кислород, което кръвта пренася.

В заключение ще кажем, че артериалната хипертония си остава причина номер едно за повишена заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови заболявания.

Затова сега ще обърнем внимание на най-важната препоръка! Тъй като високото кръвно налягане обикновено не предизвиква симптоми, много хора не разбират, че страдат от хипертония, докато не получат животозастрашаващи усложнения. Най-сигурният начин да разберете дали не сте мишена на т.нар. „тих убиец“ (хипертонията) е да следите редовно кръвното си налягане - както при лекаря, така и в домашни условия. Това е изключително важно, особено ако сте от хората, имащи наследствена предразположеност към високо кръвно налягане.

(в материала има продуктово позициониране)