Автор
Люблена Папазова

Йорданка Христова възкреси песен на Радой Ралин

Радой Ралин запознал президента Петър Стоянов с легендарния актьор Владимир Висоцки по време на посещението му в София, върна се назад във времето бившият държавен глава. Сатиричният театър заедно със сина на писателя Кин Стоянов организираха възпоминателна вечер по случай 100-годишнината от рождението на Ралин, на която спомени разказаха още Ицхак Финци, Хайгашот Агасян и Калин Сърменов. Йорданка Христова пък изпя песен по стихове на Ралин и музика на Милчо Левиев, която била забранена след бягството на музиканта на Запад. Тя се нарича „Една красива грешка“ и е създадена още докато изпълнителката е студентка в студията за естрадни певци в края на 50-те години на миналия век, където преподава Левиев. Той е един от най-близките приятели на Ралин, затова го моли да напише текст за песен на талантливата Христова.

„След като Милчо избра да твори свободно, забраниха парчето и аз спрях да я пея“, разказа Христова, а после се разтанцува, докато изпълняваше „Една красива грешка“. На сцената се качи и Петър Стоянов, който е близък с Ралин също от студентските си години. „Той беше не само гениален сатирик, но и един много добър човек. Докато бях президент, стотици пъти идваше при мен да ходатайства за приятели, при това за неизпълними неща. Отказвах му, а той винаги казваше: Как така не можеш да свършиш работа, та ти си президент“, върна се в спомените си Стоянов.

Той никога няма да забрави и как гледал Висоцки и колегите му от театър „Таганка“ от Москва по време на гостуването им в София. Билети не можело да бъдат намерени заради огромния зрителски интерес, но Радой все пак успял да уреди един за Стоянов. После дори го запознал с Висоцки зад кулисите, като го представил по следния начин: „Това е Пешо, студент от Софийския университет“. „Това беше паметен ден за мен“, каза развълнуваният Стоянов.

Сред многобройните гости на юбилейната вечер бяха министърът на културата Атанас Атанасов, който за първи път се появява сред публиката в Сатирата в качеството си на член на кабинета, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов, директорът на Софийската опера Пламен Карталов. Не липсваха и роднините на Радой-внукът Димитър Стоянов с красивата си съпруга, бившата му снаха Капка Георгиева, синът му Кин, чиито брат живее в Холандия.