Автор
Мария Здравкова

Мъжът винаги иска да ти е първият. Защо?

Може да се каже, че ние отдавна преодоляхме много от стереотипите за отношенията между мъжа и жената. И все пак има такива, които битуват и досега. Днес се спираме на един от тези стереотипи и обясняваме защо е така - Мъжът винаги иска да ти е първият.


Днес сме свидетели на пълна промяна в половите роли. Ако в миналото мъжът е трябвало да издържа жена и деца и да бъде стожерът на семейството, то днес, както всички виждаме, тази роля спокойно може да се изпълнява и от жената. Вече не са рядкост случаите на дами, които работят, развиват се, достигат върхове в кариерата си и де факто изместват мъжа в почти всички сфери на живота. Тогава как става така че той все още се надява и иска да ти е първият в интимен план?

Отговорът на този въпрос се крие в основните инстинкти на мъжа.
Просто природата на силния пол е такава - той иска да е лидер в социалната йерархия, както и в интимните отношения. Дали му се получава е отделен въпрос, просто му е заложено, обясняват простичко психолозите.


Тук е важно да се отбележи, че ролите на мъжа и жената от миналото до известна степен са по-запазени в Източна Европа. На запад, където дамите отдавна са извоювали лидерски позиции и функции, мъжът като стожер на семейството е анахронизъм.

У нас обаче този обществен модел не се е наложил изцяло.
И тук е хубаво мъжете да знаят, че ако искат да са първенци в каквото и да било отношение, то това идва и с ангажименти и отговорност. И в крайна сметка можем да ги уверим - не е важно да са ни първите, но е важно да могат да бъдат отговорни и на тях да може да се разчита. Толкова е простичко!