Знаехте ли? Има билкови продукти, които съдържат женския сексуален хормон на младостта!

При хормоналната терапия основният проблем е, че при продължителен прием на изкуствени хормони собственото тяло на жената всъщност спира да ги произвежда, въпреки факта, че са й били толкова дефицитни. Но природните фитоестрогени действат много по-меко и не толкова агресивно.

Нормално е, всяка жена иска винаги да изглежда привлекателна и красива. Но красотата идва най-вече отвътре и това преди всичко се дължи на доброто здраве. А здравето на жените е силно повлияно от хормоналния фон – от съдържанието на хормони в организма.

Една от групите такива женски хормони се нарича "естроген". По принцип тях ги има и в мъжкото тяло, но в много по-малки количества и влияят на състоянието на външния вид и здравето на мъжа само в ситуация на очевиден излишък.

Естрогенът е дума, която се състои от две части: oistros – неудържимо желание, страст и genes - предизвикващ. Има и друг по-буквален превод - живост (яркост), вид. Иначе казано това е хормонът на сексуалността. Заоблените форми, гърдите и дори женския „кикот“ от гледна точка на лекарите осигуряват от тези хормони.
Симптомите на естрогенен дефицит са депресия и внезапни промени в настроението, качване на килограми, горещи вълни, бърза уморяемост, ниско самочувствие и немарливост към външния вид, намалено сексуално желание и чувствителност. Ето защо естрогенът се нарича още хормон на младостта.

Докато жената се чувства женствена и привлекателна, възрастта няма никакво значение. Но само на тези основания е невъзможно да се диагностицира. Депресията и умората могат да бъдат резултат и от други заболявания. Възможно е да се определи нивото на хормоналните нива само чрез преминаване на съответните тестове. И лекарите са тези, които след изследванията предписват заместителна или терапевтична хормонална терапия. Но вече е потвърдено и доказано, че изкуствените хормони действат много по-агресивно и по-силно от фитоестрогените – растителните хормони.

Основният проблем на хормоналната терапия е, че при продължителен прием на изкуствени хормони собственото тяло на жената всъщност спира да ги произвежда, въпреки факта, че са й били толкова дефицитни. И е почти невъзможно да се възстанови този процес след това.

Фитоестрогените от друга страна действат много по-меко и не толкова агресивно. Ето защо, ако се окажете с ниско ниво на естроген по-добре е да поддържате нивото им като ядете храни и приемате билки, съдържащи растителни хормони. Това, между другото, също е добър начин за изравняване на хормоналния фон след раждане, когато рязкият спад в количеството произвеждан естроген води до следродилна депресия и тежък косопад.
Има 3 вида растителни хормони с естрогенна активност: изофлавони, лигнани и куместани.

В кои храни има растителен естроген?

Лененото семе. Това е продукт No1 по количеството на растителни хормони (група лигнани с естрогенна активност). В допълнение към хормоналното му действие, лененото семе има много други свойства, които са полезни за женското тяло - противотуморни, прочистващи организма, антиоксидантни свойства. Лененото семе се използва в смляна форма с голямо количество течност (както триците). Терапевтичната доза е 2 супени лъжици на ден.

Растителният хормон лигнан се намира и в сусама, и в слънчогледовите семки, а също и в бобовите растения (зелен грах, боб, нахут) и преди всичко соята, тъй като съдържат изофлавоноиди – вид фитоестрогени.

Лещата е просто уникален продукт за жените: лещата съдържа максимално количество протеин за растителен продукт. Тя съдържа и триптофан, който се превръща в серотонин - той облекчава депресията. От всички плодове най-високо съдържание на хормона лигнан имат кайсиите. Трябва да се ядат пресни или сушени.
Между другото, сред известният народ хунза, прославили се със своето здраве и дълголетие, кайсиите са основна храна през цялата година.

Сминдух. Естествените природни хормони в тази билка помагат да се отървете от болестите, които съпътстват жените през целия им живот. Фитоестрогените предотвратяват появата на рак на гърдата. Благодарение на тях туморите не се превръщат в злокачествена форма. Сминдухът действа като естествен антиоксидант, който премахва опасните токсини от тялото.

Естрогени се съдържат също и в следните билки: градински чай, хмел, корен от женшен, арника, лайка, липа, корен от женско биле.

Не забравяйте! Като променяме консумацията и потреблението си ние заедно променяме света!