Автор
Мария Здравкова

Съдбата на възрастните хора в България: Без достойнство и покой дори в смъртта

Не съм сигурна колко пъти можем да ударим дъното. Или просто сме там долу и го орем отдавна, без надежда някога да изплуваме. Щом възрастните хора, живеещи в крайна нищета в последната част от живота си, дори не могат да си отидат от този свят в мир и с достойнство, има ли изобщо шанс за нас, за държавата България?

Последната новина за намерените мъртви тела край София е потресаваща.
Останките на седем възрастни хора са били открити в гориста местност край столицата в понеделник. По случая в момента тече разследване, но по неофициална информация клетите хора са били настанени в хоспис и е трябвало да бъдат кремирани. Задържан е 51-годишен мъж, който е направил самопризнания дори за 50 заровени тела.

Както може би вече се досещате, работи се по версия за измама - извършителят на престъплението е вземал пари за кремация, която обаче не се е състояла. Смята се, че в мащабната схема за нерегламентираните погребения е имало и други замесени, съобщават телевизиите.

Вярно е че сме бедни и нещастни, но може ли някои хора дотолкова да нямат страх от Бога, че да отнемат на възрастен човек правото на достоен край. Не стига, че държавата се гаври с тях, не стига, че едва свързват двата края, ами и умират на опашки за евтино олио, в пожари или в незаконни гробове…

Плаши ме положението в България - липсата на човещина, състрадание, доброта у хората. Тези добродетели не просто вече са рядкост, в немотията си и в борбата за оцеляване ставаме все по-алчни, яростни и лоши. Изход изобщо не се вижда, а странно - като че ли на никой всъщност не му пука кой знае колко. Носим се по течението, всеки гледа себе си, иска да спасява себе си си, без да вижда цялата картинка. Спасение обаче не дебне от никъде и няма да дойде само. Трябва да си го пожелаем и да се борим за него - нещо, което за съжаление на този етап е просто химера.

Така че, мили хора, молете се да не положат останките на вашите близки в нерегламентиран гроб. Молете се Бог да се смили над нас. Друго май не ни остава...