Автор
Ива Петрова

Мъжете или жените прекъсват по-често събеседника си? Каква скрита черта на човека стои зад това?

Когато човек прекъсва събеседника си, по този начин той (съзнателно или не) заявява своето превъзходство, обяснява д-р Джоел Миндън, клиничен психолог и професор в Калифорнийския университет.

Едно е, когато завършваш изречението си към най-добрия си приятел, защото знаеш към какво той се стреми. И съвсем друго, когато просто принуждаваш другия човек да млъкне. Но така наречените „добронамерени прекъсвания“ работят по същия негативен начин като „лошите“. Във всеки случай това означава, че единият участник в разговора омаловажава ролята на другия и доказва собствената си важност и правота.

Според проучвания, проведени през 1975 г. в Калифорнийския университет в Санта Барбара,

мъжете прекъсват по-често от жените.

Освен това те са по-склонни да прекъсват жените, отколкото другите мъже. Авторите анализират 31 разговора на различни обществени места (кафенета, библиотеки, аптеки). В същото време са разгледани десет двойки мъже, десет двойки жени и единадесет разговора на мъж с жена.

Разбира се, събеседниците от един и същи пол също са се прекъсвали от време на време, но все пак не толкова често, колкото в групата, където е имало и мъже, и жени. Там изследователите са преброили 48 такива случая. В същото време в 46 от тях именно мъжете са прекъсвали жените.

40 години по-късно този модел се запазва, въпреки че става по-слабо изразен. В подобно проучване от 2014 г. мъжете прекъсват жените средно 2,1 пъти на разговор с продължителност от три минути. А ако разговорът е на мъж с мъж, тази цифра пада до 1,8 пъти.

Как да постъпвате, когато сте изправени пред подобен проблем?

Първо, често хората, които постоянно прекъсват, сами не го осъзнават. Затова може би си струва да ги информирате за това по лек, учтив начин. Например, можете да им предложите да овладеят „метода на рефлективното слушане“, при който човек трябва да преформулира това, което е чул, и след това да изрази своята гледна точка. Така той ще спре да прекъсва събеседника си и разговорът ще стане по-подреден и равностоен.

Някои експерти предлагат по-агресивни стратегии за справяне с този проблем. Например, за да осъдите човек за честото му прекъсване на събеседника, отговорете му няколко пъти и продължете да говорите, като просто не му обръщате внимание. Но така винаги има риск човекът да го приеме като предизвикателство и да започне да говори по-високо и по-властно.

В някои случаи може да е полезно да следите позата и жестовете си. В едно проучване от 1983 г. например, авторите отбелязват, че мъжете са по-склонни да прекъсват онези жени, които се отдръпват по-надалече, които гледат настрани и се усмихват.

От горното можем да заключим, че противоположното поведение, например навеждане по-близо до събеседника и гледане в очите му, ще покаже участие в разговора и тогава е по-малко вероятно да бъдете прекъснати насред думата или изречението.

Четете още: Срещата със сродната ни душа е най-доброто лекарство