Автор
Мария Здравкова

10 причини непременно да си вземете котка

Още ли си нямате мъркаща писана вкъщи? Представяме ви десет убедителни причини незабавно да си вземете коте!

1. Котката знае къде не е хубаво да спите

Котките усещат много чувствително аномалните зони в жилището. Ако сложите леглото си на такова място, няма да можете да си починете пълноценно по време на сън, излежаване и релакс. Най-вероятно ще се измъчвате от кошмари, главоболие, безсъние и други проблеми, свързани с недоспиването. Огледайте се къде предпочита да спи котката ви. Ако не желае да напуска леглото ви, дори когато вас ви няма там, може би е време да направите малко разместване.

2. Общуването с котки е полезно за децата

Учените са доказали, че децата, които растат, общувайки с котки, по-рядко страдат от прояви на алергия и имат по-силен имунитет (и нищо чудно при тази постоянна тренировка!). Затова малчуганите, които си имат вкъщи маца, по-рядко отсъстват от училище поради болест – средно около 9 дни в годината. Освен това общуването с любимеца помага на децата да развиват социалните си навици, те се справят по-лесно със стресовите ситуации и се учат да се грижат за друго живо същество.

3. Котките ни помагат да преживеем раздялата

Разводът или раздялата за някои е като малка смърт. Стресът може да е толкова силен, че човек седмици наред да не е в състояние да излезе от къщи. Доказано е, че котките ни помагат да преживеем по-леко тези ситуации. Собствениците на писанки плачат по-малко и като цяло преодоляват по-бързо раздялата. Коткарите казват, че разговарят с любимците си, за да си изяснят собствените си чувства. Къде по-лесно е да си поговориш с някого, който не те прекъсва и дори не ти отговаря – котката със сигурност няма да ви осъди за решенията ви и това е вид психологическа подкрепа.

4. Котките ни помагат да намерим новата си любов

Шах и мат, кучкари! Британци са провели допитване сред жени, които е показало, че 90 % от участничките са по-склонни да отидат на среща с мъж, ако той има домашен любимец. И то котка. На такива господа дамите по-често им гласуват доверие. А и вашата снимка с любимеца ви в „Тиндър“ със сигурност ще ви помогне да се запознаете с някой по-приятен кандидат.

5. Собствениците на котки са много умни

Да, имало е и такова проучване. Учените са установили, че хората, които държат котка вкъщи, демонстрират доста високо ниво на интелектуално развитие. И в това няма нищо загадъчно. Работата е там, че интелигентните хора обикновено правят успешна кариера, а това изисква продължително отсъствие от дома. Котките понасят самотата много по-добре от кучетата и дори нямат нищо против да отсъствате. Те сами решават кога имат нужда от ласка. Именно заради това улеснение в грижите особено умните професионалисти си взимат котки.

6. Котките лекуват

Това също е факт. Котките не само радват окото, но и оказват терапевтично въздействие върху човека. Тези животни са способни да смъкват нивото на стреса у стопанина си – не само заради уютното си мъркане, но и заради непретенциозността си. Котките създават по-малко грижи и не изискват почти никаква занимавка. И оше нещо – галенето на котката успокоява стопанина ѝ. В резултат на това хората, които си имат котка вкъщи, се радват на 30 % по-нисък риск от сърдечен удар или инсулт.

7. Котките са много добри приятели

Прието е да се смята, че кучетата са по-предани от котките. Всъщност не е така. Австрийски учени са провели през 2003 г. проучване, което показало, че котката дарява стопанина си с емоции, подобни на леко влюбване. Писаните помнят проявената към тях добрина и винаги отговарят на нея с добро – макар понякога не веднага. Освен това тези животинки са се научили през вековете на общуване с човека да издават специфични звуци – нещо между мъркане и хленч на дете. Тъй като мозъкът ни е програмиран да откликва на детските нужди, ние не сме способни да откажем на котката, когато тя ни иска нещо.

8. Котките говорят много за самите вас

Изборът на домашен любимец зависи от особеностите на нашата психика. Стопаните на кучета най-често са екстроверти, те обичат общуването, купоните и партитата. Коткарите обикновено са по-спокойни и са интроверти. Те по-рядко са склонни да манипулират хората, държат се по-скромно и много ценят доверието – те са благодарни, ако им се доверявате, но самите те се доверяват много трудно.

9. Котките могат да ви спасят живота

Котките имат репутация на много егоистични същества, но всъщност не са. Често се е случвало котка да спаси живота на стопанина си. В американския щат Монтана котка събудила собствениците си, когато вкъщи имало изтичане на газ. Пожарникарите по-късно уточнили, че ако не били взети навременни мерки, е можело да се стигне до взрив. Друга котка буквално накарала стопанката си да отиде на лекар, поради което жената на два пъти била диагностицирана с рак на гърдата на ранен стадий. Друг котарак-герой дори бил удостоен с медал – той ловил плъховете на британски военен кораб, дори когато бил сериозно ранен. В продължение на над сто дни той пазел продоволствията на екипажа и умрял, малко след като корабът достигнал сушата.

10. Котките са идеалните домашни любимци

Да гледаш котка обикновено излиза по-евтино, отколкото да гледаш куче. Котките ядат по-малко, нямат нужда от подстригване, не унищожават играчките си толкова бързо, колкото кучетата. Освен това маците не причиняват неудобство на съседите – вашата писана едва ли ще вие тъжно, докато сте на работа, нито ще лае силно, чувайки стъпки в коридора. Няма нужда да разхождате котката в парка и да събирате екскрементите ѝ в торбичка. Писаната няма да надъвче обувките или книгите ви и можете да играете с нея, без да ставате от дивана. Освен това котките са много забавни. Вижте само тази муцунка!