Автор
Woman.bg

Защо на мъжете им е трудно да признаят, че връзката е приключила

В любовта мъжете най-много ги плаши необходимостта да кажат, че всичко е приключило. Господата са готови да направят какво ли не, за да осъзнае партньорката сама края на връзката. Ние подбрахме няколко сигнала, които подсказват, че любимият ви иска да се евакуира тихомълком - и се консултирахме по въпроса с терапевт.

Той се обажда все по-рядко

Изкушението да не обърнете внимание на този сигнал е голямо – той нали веднъж ви е казал, че не обича да говори дълго по телефона. Това обаче не го е спирало да ви звънне преди…

Той ви пише по-рядко

И за това намирате обяснение – „меденият месец“ на връзката ви е приключил, той вече няма нужда да се бори за вниманието ви. Повтаряте си, че не бива да очаквате от него същата галантност и същия интерес, както преди. Макар че имате пълното право да ги очаквате!

В съобщенията от него вече няма нищо мило

В началото на връзката ви той не си е спестявал нежните думи и смайловете, получавали сте ги на телефона си по цял ден. Но сега, когато му казвате, че тези мили жестове ви липсват, той просто заявява, че не е склонен към излишна сантименталност. И вие отново се съгласявате, макар да разбирате, че нещо помежду ви вече не е същото.

Той е много зает на работа

Изведнъж той се оказва затрупан с неотложни задачи. И вие дори се радвате – заетостта му обяснява липсата на обаждания и съобщения, че дори и отменените ви планове за уикенда. Той работи по важен проект и е подложен на огромен стрес на работа. Вие го подкрепяте като вярна партньорка – все пак работата му е от значение и за съвместното ви бъдеще.

Той има семейни проблеми

Децата му страдат след развода, той трябва постоянно да отделя време за тях. Всичките му възрастни роднини постоянно боледуват. Той е един отговорен и много уморен човек, преживяващ тежък период.

Той е болен

Той се уморява на работа и полага нечовешки усилия, за да реши семейните си проблеми… И ето го резултата. Той съвсем е грохнал вече, та чак се е поболял. И вие отново трябва да го разберете, без да изисквате твърде много от него (а най-добре просто се махнете от живота му).

Той вече не обръща внимание на външния ви вид

Вие забелязвате това и започвате да се корите за тези мисли „Той преживява труден момент, сигурно имам твърде високи очаквания?“. А всъщност трябва да си зададете друг въпрос: „Какво изобщо правя с този човек все още?“.

Ето какво казва по въпроса нашият консултант:

Важно е да се научите да си говорите и да обсъждате нещата, докато все още сте в добри отношения. Мозъкът на мъжа е ориентиран повече към действието, отколкото към разговорите. На жената ѝ е по-лесно да приеме дадена ситуация чрез обсъждане, затова, изхождайки от собствения си опит, тя очаква същото от мъжа. Когато се сблъсква с мълчание, тя се чувства обидена и объркана. Мъжът преодолява стреса по-лесно сам, потапяйки се в някаква дейност. Еволюцията го е приспособила да адаптира поведението си според промените в околната среда, а не да говори. Подсъзнателно той очаква същата реакция и от жената, мисли си „Нали виждаш, аз не отговарям на твоите изисквания. Зарежѝ ме мълчаливо и си намерѝ друг“.

Освен това в съвременното общество момчетата от малки са заобиколени от възрастни жени – възпитателките в детската градина, учителките в училище, лекарките в поликлиниката. Всичките тези дами имат някаква власт над детето и могат да му създадат неприятности. Затова самата идея да обсъди и да изясни проблемите във връзката на мъжа му се струва ужасно стресова. По правило той има много по-богат опит в негативното обсъждане на проблемите, отколкото в доброжелателните и спокойни разговори. Хората са склонни да избягват неприятностите, включително и двубоите с противник, който ги превъзхожда. А една средностатистична жена с лекота ще надприказва един средностатистичен мъж – затова той се старае да пропусне разговора като цяло.

Какво да направи жената?

Докато сте още в добри отношения, научете се да обсъждате всичко, което става между вас. Нека да е по малко и в безопасни за мъжа „дози“, но да се случва редовно. Това трябва да се превърне в навик, а не да е стресиращ фактор. Ако в двойката има утвърдена традиция да се обсъждат мирно и конструктивно негативните преживявания и взаимните претенции, ще имате много по-голям шанс да узнаете цялата истина от устата на партньора. Ако пък е изчезнал и избягва да говори с вас, най-важното е да се погрижите за себе си. Ако не си вдига телефона, напишете му писмо – писмата не са толкова силно заредени емоционално, той ще може да прочете посланието ви, когато събере кураж за това. Ако не можете да му изпратите писмо – напишете писмо за себе си. По-добре ще е да изкажете чувствата си на хартия, отколкото да си ги превъртате из ума до безкрай. Който и да ви е напуснал, най-важното е вие да останете верни на себе си.