Автор
Веселина Петрова

Трябва ли да се притесняваме? Първи случай на маймунска шарка в Гърция!

Гърция установи първи случай на маймунска шарка. Заразеният пациент, който неотдавна е пътувал до Португалия, е в болница и е в стабилно състояние, съобщи Националната организация за обществено здраве, цитирана от Ройтерс.

Вирусът е установен при първоначалното тестване. Взети са проби, за да бъдат направени още тестове.

Маймунската шарка е рядка вирусна инфекция, подобна на едрата шарка. Симптомите включват висока температура, главоболие и кожни обриви.

У нас хората над 40 години, всички до един са ваксинирани и досега не са докладвани случаи за човек с маймунска шарка от последния взрив, който да е над 40 години. Това обяви съветникът в Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на НЦЗП проф. Тодор Кантарджиев по телевизия Bulgaria On Air.

Маймунската шарка се предава чрез интимен контакт и също така чрез ползване на общи дрехи, общи хавлии и общо постелъчно бельо. Това трябва да се избягва. Засега рискът за нашата страна, за българите е много нисък, успокои още Кантарджиев.

Човек може да се зарази повторно, заяви преди време Розамунд Люис, ръководител на секретариата за дребна шарка към програмата на СЗО за контрол на извънредните ситуации.



"Вече видяхме как лекар в Западна Африка, който вече е бил в контакт с маймунска едра шарка, по-късно се е разболял отново. Имунитетът не предпазва 100% от повторно заразяване", казва лекарят.

СЗО също така не препоръчва всеобщо ваксиниране срещу болестта, тъй като на малкото места, където има ваксини, те се използват за защита на хората с по-висок риск от заразяване.

Над 1000 са вече регистрираните случаи на заразата в общо 29 държави.

Вчера броят на регистрираните в Германия случаи на заразяване нарасна до 113, което е рязко увеличение спрямо предния ден, когато броят на случаите беше 80. Данните бяха публикувани от института "Роберт Кох", който съобщи, че досега всички случаи в Германия са открити при мъже.

Здравната служба на Обединеното кралство съобщи, че в Англия и Шотландия са открити допълнителни случаи на маймунска шарка, с което общият брой на заразените в страната към вторник е 321.



Миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) съобщи за появата на стотици случаи на маймунска едра шарка извън африканските държави, където обикновено се среща болестта, и предупреди, че вирусът вероятно се разпространява без да се води статистика за това.

Засега специалистите не разбират напълно начините на разпространение на инфекцията.