Автор
Woman.bg

10 бързи начина винаги да изглеждате свежи през лятото

Сияеща кожа, лека руменина, здрав цвят на лицето – така изглеждаме, когато се връщаме от почивка на море. Но само след седмица-две всичко става, както преди-лицето помръква и придобива характерния за жителите на големия град сивкав оттенък. Има обаче някои хитрости, които ще ви позволят винаги да изглеждате свежи. Ето какво ви съветват известните козметички Ема Харди и Сара Чапман.

1. Почиствайте лицето с масажни движения

Как почиствате кожата си? Нанасяте специален крем, масло или пяна, а после измивате с вода? Като цяло не сте сбъркали. Но много по-ефективно ще е, ако при нанасянето на средството си направите и масаж на лицето. Минете от брадичката до челото с меки потупващи движения с връхчетата на пръстите. После леко пощипнете бузите и брадичката. Така ще подобрите кръвообращението и лицето ви веднага ще поруменее.

2. Мийте се с масла

Напълнете мивката с топла вода и добавете няколко капки различни масла. Изберете най-подходящите за вас според потребностите на кожата ви и на организма ви. Мушкатото, лайката и лавандулата успокояват чувствителната кожа и помагат при стрес. Розата и тамянът овлажняват епидермиса и повдигат настрoението. Евкалиптът и фрагонията намаляват микровъзпаленията. Лайката помага при зачервяване и укрепва съня. Когато си миете лицето с подобни масла, старайте се да дишате по-дълбоко за по-добър ароматерапевтичен ефект.

3. Не забравяйте масажа

За да премахнете отоците и тъмните кръгове под очите, сутрин преди нанасяне на крем за около очите си направете масаж на тези зони. Първо внимателно пощипвайте кожата под очите, без резки движения и разтягане. После си направете точков масаж – притискайте с безименните си пръсти точки на долния клепач, придвижвайки се от вътрешните ъгли на очите към външните.

4. Пийте сок от алое

Безжизненият цвят на лицето и микровъзпаленията на кожата могат да са признак за проблеми с черния дроб. Можете да го укрепите и да се детоксикирате с помощта на 100 % сок от алое. Пийте го по 20-50 мл. по 3 пъти на ден, час преди ядене. Сокът от алое може да се разреди с вода или с друг сок по ваш избор. За ефективна детоксикация трябва да го консумирате 2-3 месеца.

5. Нормализирайте рН на кожата си

Кожата ви изведнъж е станала твърде суха и чувствителна? Или пък обратното – изненадващо мазна? Явно нивата на рН са се отклонили от нормата. Това може да се дължи на много неща – от миене с твърда водопроводна вода и неправилно хранене, до прекомерно психическо натоварване или прием на антибиотици. За да нормализирате рН, ще трябва да изневерите на обичайните си козметични средства. За жалост производителите рядко посочват рН на продуктите си, най-често пишат, че дадено средство “нормализира рН“, което нищо не ни казва.

В нормата си рН се колебае между 4.5 и 5.5. Ако кожата е склонна към омазняване, рН може да се доближи до 6.5-7 и трябва да се понижи с помощта на препарати с рН 4.0-4.5 (леки средства за пилинг, тоник, гомаж и др.). Ако кожата е много суха, рН може да е 4.4. Тогава е препоръчително да ползвате козметични масла и подхранващи кремове.

6. Използвайте уреди

Мъртвите клетки трябва да се премахват от повърхността на кожата не от време на време, а всеки ден. Именно заради натрупването им кожата придобива сивкав оттенък. Най-лесно е да почиствате кожата си с модерни козметични уреди.

Ползвайте апарати, в които четката не се върти, а вибрира, почиствайки порите и повърхността на кожата. Подобни устройства не разтягат и не увреждат кожата.

7. Пригответе си лед

Напълнете най-обикновено детско балонче с малко количество вода, завържете го и го приберете във фризера. Когато поискате да се освежите след безсънна нощ, да премахнете отоците от лицето си и да си върнете руменината, извадете това балонче, увийте го в плат и го допирайте до лицето си. Ще получите видим ефект след около две минути. Можете да върнете балончето във фризера до следващия спешен случай.

8. Контролирайте мимиките си

Вертикалната бръчка на челото между веждите придава на лицето уморен и навъсен вид. За да я премахнат, много жени се подлагат на инжекции ботокс. Има обаче и по-малко радикални методи. Първо – старайте се да не бръчкате челото си, когато работите или мислите върху важни въпроси. Второ – всяка вечер масажирайте челото и зоната между веждите. Защипете кожата между палеца и показалеца и „търкулнете“ гънката нагоре. Ще ви заболи, но това ще ви помогне да отпуснете мускулите и да разгладите бръчките.

9. Дишайте по-дълбоко

Една малка дихателна гимнастика по време на ежедневните грижи за кожата ще ви помогне да наситите клетките си с кислород. Вдишвайте дълбоко през носа за 6 секунди и правете също толкова дълги издишвания, докато си забърсвате лицето с тоник, нанасяте лосиони и кремове.

10. Не забравяйте кокосовото масло

Оставете бурканче кокосово масло в банята си. Ако го смесите с лъжичка сода или мед, че получите скраб, който ще възвърне на кожата ви здравия цвят и сиянието. Освен това кокосовото масло може да почисти чудесно дори и водоустойчив грим – и дори помага срещу акне.