Автор
Ева Григорова

Лесен тест за дълголетие разкрива дали ще живеете по-дълго

Лесен баланс тест би могъл да предвиди сериозни здравословни проблеми при възрастните.

Това е заключението от специално изследване, публикувано в British Journal of Sports Medicine. То е проведено от учени в Clinimex Exercise Medicine Clinic в Бразилия, които изследвали над 1700 души във възрастовия диапазон от 51-75. Целта на проучването била да установи дали балансът има отношение към тяхното здравословно състояние.

Всички те били помолени да направят базов тест за баланс, който включвал изискването да се опитат да стоят на един крак в продължение на 10 секунди, без да използват ръцете си и без да се подпират. Резултатите показали, че при участниците, които не успели да приключат успешно теста вероятността да починат през следващите 10 години била увеличена с над 84%! Учените установили още, че с възрастта способността на човек да пази равновесие се влошава.

Проучването е в начален етап и все още не е открита взаимовръзката между баланса и рискът от смърт, освен това то не взима предвид допълнителни фактори като килограми, заболявания и употреба на алкохол и цигари.

Въпреки това тестовете с балан са изключително удобен и дори безплатен начин да се установи дали даден човек страда от определено заболяване и дали са необходими допълнителни изследвания.