Устните са една от най-привлекателните части от женското лице, но с възрастта за жалост могат да изгубят някогашния си обем и красивите си ясни контури. При някои устните се стесняват дотолкова, че започват да изглеждат стиснати. Оказва се обаче, че дамите могат да си възвърнат красивата форма на устните без скъпоструваща козметика и инжекции. Консултирахме се с остеопат и краниопостуролог, за да ви обясним как може да стане това.

Защо устните стават тънки?

Възрастовото „изчезване“ на устните става заради напрегнатостта на кръговия мускул на устата. Подобен проблем се наблюдава най-вече при волеви хора. Пробвайте да стиснете зъби и да се съсредоточите върху вътрешните си усещания – ще почувствате напрежение в гърба, врата и дори в ръцете и краката. Проблемът е, че при стискане на зъбите започват да се натоварват всички мускулно-фасциални вериги в тялото. Щом отпуснете челюстта, всичко ще мине. При постоянно, хронично напрежение лицето се променя, става деформация на кръговия мускул на устата. В резултат на този спазъм устните стават тънки и се присвиват.

Ще ви помогнат ли филърите?

Много жени са сигурни, че само филърите могат да върнат предишната форма на устните. Ще трябва да ги разочароваме – инжекциите с филъри не винаги имат желания резултат. За жалост никой не е застрахован от неправилно разпределяне на филъра, а ако се сблъскате с този проблем, ще получите не само „изчезнали“, но и деформирани устни, като деформацията ще се вижда с просто око. Не са редки и случаите на сериозна алергична реакция след поставяне на филъри. Друг недостатък на процедурата са отоците и синините, които се запазват през първите пет денонощия след инжектирането. Освен това филърите дават само временен резултат, защото някои от компонентите след време се разсейват в организма, докато спазъмът на присвитите устни си остава. Впоследствие това може да доведе до ранно образуване на бръчки по самите устни и отстрани на устата.

Има ли алтернатива?

Пластичната хирургия и ползването на скъпоструващи козметични средства не са единствените начини да възвърнете красотата на устните си. Тъй като тънките устни възникват от напрежение в мускулите, можете да се възползвате от услугите на остеопат, за да ги отпуснете. Много пациенти, обезпокоени от състоянието на лицето си, отиват при такъв специалист с друга цел. Често те изпитват болки във врата, кръста, гърба и краката, продължителни главоболия. Стегнатото и освежено лице се оказва приятен бонус за тях. Дори и най-тънките устни могат да станат малко по-обемни при правилно въздействие върху лицевите мускули, а лечението позволява формата на устните да се подобри значително. Затова инжекциите не са нито единственото, нито най-доброто средство за запазване на красотата на лицето.

Просто упражнение, което работи!

Има едно добро упражнение, което ще ви помогне да отпуснете устните и да подобрите формата им. На пръв поглед може да ви се стори, че това не е упражнение, а някаква игра. Ако обаче прилагате техниката ежедневно, резултатът ще изненада не само вас, но и околните. И така, за да отпуснете самостоятелно кръговия мускул на устата, опрете показалеца и средния пръст под долната устна и се постарайте да усетите как се нагряват и отпускат тъканите под пръстите ви и как устната кухина сякаш набъбва. После започнете да си рисувате усмивка – трябва внимателно да премествате пръстите си към ъглите на устата, като леко ги прибутвате нагоре. Същото направете и с горната устна, като движението трябва да е строго хоризонтално. Упражнението трябва да се прави няколко пъти с горната и долната устна, като ги редувате. Завършете с долната устна. Ако правите това упражнение всеки ден, ще подобрите значително външния вид на устните си.