Автор
Woman.bg

Ендометриозата: Тъмната страна на естрогена

Тормозят ли ви болки в таза, мъчителен цикъл и подут корем? Ендометриозата засяга нарастващ брой жени и е една от най-честите причини за безплодие. Състоянието може да бъде дискомфортно, упорито и дори животозастрашаващо, и прекомерните нива на един привидно безобиден хормон играят ключова роля.

Ендометриозата е състояние, което засяга една на десет жени в детеродна възраст, при което ендометриумът – вътрешният лигавичен слой на матката, който набъбва и се удебелява в подготовка за износването на плода, се разраства извън нея – в съседни органи в областта на таза. Засегнатите тъкани имат сходно поведение с ендометриума –те се уплътняват, лющят и кървят по време на менструалния цикъл и причиняват остра болка в областите, където се разрастват. Според статистика от 2021 г., две трети от засегнатите избягват полова активност поради болезнеността на състоянието, като споделят, че това влошава качеството на живота и психичното им здраве.

Симптомите на ендометриозата са разнообразни и често са характерни за други заболявания, което затруднява диагностицирането на състоянието. Най-изявеният симптом е болезнената менструация, а ако състоянието не се лекува, може да доведе до усложнения като запушване на маточните тръби, кисти на яйчниците наречени ендометриоми и безплодие. Тъй като ендометриозните тъкани не могат да напуснат тялото, за разлика от ендометриума, те могат да заседнат и да причинят сраствания, водещи до слепване на тазовите тъкани и органи.

При жените с ендометриоза присъстват генетична предразположеност към състоянието и особености на имунната система, но според проучване проведено през 2020 г., повишените нива на естроген играят ключова роля, като окуражават разрастването на ендометриозните тъкани, увеличават възпалението и засилват кървенето.

Според изследване от 2018 г. добавянето на индола дииндолилметан, още известен като ДИМ, който се съдържа в кръстоцветните зеленчуци, към терапията с прогестерон подобрява метаболизма на естроген, като потиска предаването на сигнали до естрогеновите рецептори и така прави възможно активирането на гените, които ограничават разрастването на ендометриозните тъкани.

Увеличеният прием на фибри също подпомага ограничаването на естрогеновата доминантност, като позволява извеждането на излишния естроген от тялото. Според проучване от 2005 г., приемът на фибри понижава риска от болезнена менструация. Фибрите стимулират чревната подвижност и подпомагат отлива на жлъчни сокове, съдържащи продуктите на чернодробната детоксификация на естрогена. Според проучване проведено в САЩ, жените с по-висок прием на фибри и по-нисък прием на мазнини се изхождат по-редовно, в резултат от което елиминират три пъти повече естроген от тялото си и имат до 20% по-ниски нива на естроген в кръвта.

Откритията дават надежда, че ендометриозата не ни обрича на хронична болка и зависимост от тежки медикаменти – тя може да бъде повлияна положително чрез корекции в начина на живот и спазване на подходяща диета.

Автор: Патриция Романска